Makroekonomik Gelişmeler

04.03.2013

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayımlanan Ücretliler Geçinme Endeksi Şubat ayında aylık %0,49 artış kaydetti. Detaylarda gıda kalemindeki %1,59'luk belirgin bir artış bu grup için yıllık enflasyon değerini %7,73 düzeyine getirdi. Özellikle %4,16 aylık artış kaydeden tütün mamulleri ve alkollü içeceklerin TUİK verisinin aksine gıda grubunda yer alması gıda enflasyonun yüksek gelmesindeki temel neden olarak görüldü. Et balık ve kümes ile sebze meyve kalemlerindeki sırasıyla kaydedilen %2,43 ve %1,29 artışlar TUİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları için olumlu bir sinyal vermedi. Ocak'ta yaşanana yüksek değerli gıda enflasyonunun Şubat'ta daha düşük gerçekleşeceğini düşünerek TÜFE tahmini %0,30 olarak koruyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yayımladığı verilere göre Şubat ayında ihracat yıllık %5,6 artışla 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat son 3 ayın en yüksek seviyesine gelerek yılbaşı bugün değerini %5 artırarak 23,2 milyar dolar düzeyine taşıdı. Hatırlanacağı üzere TIM verileri altın ihracatını göstermeyerek TUİK rakamlarından belirgin bir farklılaşma göstermekteydi ancak ABD yaptırımlarının devreye girmesiyle azalan İran altın ihracatı sonrası TİM rakamları ihracat performansını daha iyi yansıtan bir gösterge niteliği kazandı. Bu veriler ışığında ihracatta kaydedilen %5 büyüme, 157,1 milyar dolar yılsonu tahminimizin gerçekçi olduğunu gösterdi.

Türkiye İmalat PMI endeksi Şubat ayında %0,9 düşerek 53,5 seviyesine indi. Kritik 50 eşiğinin halen üstünde seyreden endeks değeri önceki yedi ayda yükselme sonrası gelen aşağı yönlü bir düzeltme hareketi olarak görülmekte ve ekonomik faaliyetlerde bir durgunluğa işaret etmemektedir. 1Ç13 endeks ortalamasının 53,8 ile 52.4 olan 4Ç12 ortalamasının üzerinde seyretmesi ekonomik toparlanmanın hız kazandığına ilişkin bir sinyal olarak değerlendirilmektedir.

CNBC-e yayınladığı tüketici güven endeksi Şubat ayında 99,2 ile son 19 ayın en yüksek seviyesine geldi. Gelen seviyeyle birlikte endeks değeri aylık %6,9'luk bir artış kaydetti. Hatırlanacağı üzere Kasım-Aralık dönemindeki toplam %26,6'lık artıştan sonra 2013 ilk ayındaki %4,6'lık düşüşle düzeltme hareketi gerçekleşmiş ancak bunun geçici olacağını düşünmüştük. 4Ç12 sonrası ekonomideki canlanmayı işaret eden indikatörlere paralel olarak bugünkü veriler tüketici güveninde toparlanmanın devam ettiğini göstermekte.

Yukarı