Makroekonomik Gelişmeler

04.02.2013
  • Türkiye İmalat (PMI) endeksi aylık bazda %1,7 artışla, 54 seviyesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere Temmuzda kritik 50 eşik değerinin altına geldikten sonra yukarı yönlü bir seyir izlemeye başlayan endeks değeri son 23 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla ekonomik toparlanma konusunda olumlu sinyal vermektedir. Hafta başında gelen makro ekonomik verilerdeki olumsuz sinyallere karşın, 2012 son çeyreğindeki ortalama 52,4 seviyesiyle kıyasladığımızda Ocak PMI'yı çeyreklik büyümenin daha da güçlü geleceği beklentimizle paralellik göstermektedir.
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ilk belirlemelerine göre Ocak ayında ihracat 11 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu veriyle birlikte yıllık bazda ihracat %5,6 artış kaydetmiş oldu ve TİM tarafından hesaplanan 12 ay birikimli değer 138,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Resmi ihracat rakamlarını destekleyen altın ihracatını içermeyen bu veriler hem Aralık'taki yıllık %1,4 gerilemeye karşın olumlu bir gelişme olarak gerçekleşmekte hem de ihracat büyüme hızının tekrar Kasım düzeylerine gelmeye çalıştığını göstermektedir. Bu çerçevede altın ihracatı katkısının zayıflayacağı varsayımı ile 2013 ihracat tahminimizi 157 milyar dolar olarak korumaya devam ediyoruz.
  • İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı Ocak ayı Ücretliler Geçinme İndeksi aylık bazda %0,18 değer kaybetti. Ağustos'tan beri kaydedilen ilk gerileme olsa da endeks değeri yıllık bazda %7,98 bir artış gösterdi. Açıklanan endeksin alt TÜFE'yle tek bağlantısı olan gıda enflasyonu alt bileşeni aylık %2,32 arttı. Gıda enflasyonunun yıllık %6,87 artışı, bu segmentin kapsadığı meyve sebze fiyatlarının kış şartlarından etkilenerek aylık %5,01, et ve kümes ürünlerinin ise %2,42 ve son olarak tütün mamullerinin vergi düzenlemeliyle fiyatlarındaki artışı yansıtmaktadır. Bu veriler ışığında işlenmemiş gıdanın yukarı yönlü düzeltme hareketi yapacağı beklentimizi sürdürerek Ocak enflasyon tahminimiz %1,15 olarak koruyoruz.
Yukarı