Makroekonomik Gelişmeler

09.05.2012

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretiminin Mart ayında yıllık %2,4 artış kaydederek beklentileri sınırlı da olsa aştığını duyurdu. Duyurulan tempo aynı zamanda ortalama piyasa beklentisine denk gelen %2'lik artış tahminimizden önemli ölçüde farklılaşmıyor. Ocak-Şubat dönemi için açıklanan verilere herhangi bir revizyon yapılmaması sonucunda Mart ayı gerçekleşmesi 1Ç12 sanayi artışı büyümesini %2,8'e, diğer bir ifadeyle pozitif büyüme kaydedilen son 10 çeyreğin en düşük düzeyine çekiyor. Son altı ayda olduğu şekilde imalat sanayinin manşet rakama göre altta performans gösterdiği ve %1,6 büyüyebildiği görülüyor. Öte yandan, elektrik üretimi %7,9'luk artış ile liderliğini korumasına rağmen Şubat ayındaki %12,7'lik temposundan uzaklaşırken, madencilik sektörü %4,3'lük vasat bir büyüme temposu sergiliyor.
Bugünkü veriler sonrasında 1Ç12 için GSYİH büyümesini %2,1 olarak öngörmeye devam ediyoruz. Bu tempo tüm yıl için beklediğimiz %3,6'lık büyüme hızı ile de uyumlu. Mart ayı rakamlarının Ocak ayında yaşanan sert ivme kaybının geçici bir zayıf döneme işaret ettiğini teyit ettiğini görüyoruz. Ancak büyüme görünümü için temel riskin aşağı yönlü olduğuna ve para politikasının göreceli olarak daha şahince olan tutumunun olası olumsuz etkilerinin bu riski teşkil eden temel faktör olduğuna inanıyoruz.
Merkez Bankası'nın topladığı Mayıs ayının ilk beklenti anketine göre, 2012 sonu enflasyon tahminleri %7,62 seviyesinde yatay seyretti. Merkez Bankası'nın son çeyreksel raporunda altını çizdiği dezenflasyon senaryosundan ikna olmamış gözüken piyasa oyuncuları, 12 ve 24 aylık tahminlerini %5'lik resmi hedefin oldukça üzerinde korumaya devam etti. Büyüme tarafında 0,1 puanlık aşağı yönlü revizyon ile birlikte piyasa beklentisi %3,6'lık tahminimiz ile paralel gerçekleşiyor. Ek olarak cari açık tarafında yavaş bir düzelme devam ediyor ve 65,6 milyar Dolarlık beklenti iyimser kalıyor. Son olarak Merkez Bankası'nın sıkı duruşu yılsonu Dolar kuru üzerinde sınırlı bir etki yapmış gözükürken, beklenti 1,79 seviyesinde kaydediliyor.

Yukarı