Makroekonomik Gelişmeler

17.04.2012

Tüketici güven endeksi Mart ayında %0,70 iyileşme gösterdi ve 93,90 değerini aldı. Eylül den bu yana en yüksek seviye olan bu rakam ile birlikte son 6 ay toplam yükseliş %4,70 oldu. Daha önce de belirttiğimiz gibi tüketici güven endeksini temel bir ekonomik gösterge olarak dikkate almıyoruz, fakat ekonomik aktivitedeki yavaşlığın tersine dönmesini teyit etmesi konusunda yardımcı olduğunu düşünüyoruz.
TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarına göre mevsimsel etkiler manşet işsizliği %10,20 ile son 10 ayın zirvesine taşıdı. Diğer taraftan düzeltilmiş serideki 0,30 puanlık iyileşme ile işsizlik %8,90'a geriliyor. Detaylara baktığımızda hizmet sektörü yaratılan yeni istihdamın %80,00'ini oluştururken, tarım dışı işsizlikteki gerilemenin daha belirgin düzeylere ulaşmasını sağladı.
Merkezi yönetim bütçesi Mart ayında 5,50 mlyr TL açık verdi. Bu rakam yıllık 9,60'lık bir gerilemeye işaret ederken 1Ç12 de bütçe açığı 6,40 mlyr TL'ye yükseldi. Mart ayında faiz dışı denge 2,20 mlyr TL ile eksi bölgede yer alırken, bir önceki yıla göre bozulma %4,20 ile sınırlı kaldı. Harcamalar kaleminde faiz ödemelerindeki yavaşlama manşet büyümeyi %2,10 seviyesinde sınırlarken, gelir kaleminde ise, vergi gelirlerindeki artışa karşın %5,50 ile senenin en yavaş büyümesi gerçekleşti. Mali performansın yılın ilk çeyreğinde vasat olduğunu düşünüyoruz. Maliye Bakanı Şimşek'in ek bütçe taleplerine, gelirlerde bir artış olmadığı takdirde olumsuz yanıt verileceğini belirtmesini bütçe adına olumlu karşılarken, salt bütçe hedeflerinin yakalanmasının cari açığı azaltmak için yeterli olmayabileceğini düşünüyoruz.

 

Yukarı