Makroekonomik Gelişmeler

10.04.2012

Sanayi üretimi Şubat ayında beklentileri aşarak %4,4 oranında yıllık artış kaydetti. Son üç aydaki en hızlı artışı yakalayan sanayi üretimi sadece bizim daha temkinli olan %0,5'lik öngörümüzü değil aynı zamanda %2,7 düzeyinde ölçülen piyasa beklentisini de önemli ölçüde aştı. Böylece Ocak-Şubat dönemi ortalama sanayi üretimi büyüme hızı %2,9 olarak gerçekleşmiş oluyor. Endeksin çok önemli bir kısmını teşkil eden imalat sanayinin yine altta performans gösterdiği ve %3,2 büyüyebildiği Şubat ayında, manşet rakamı yukarı çeken unsurlar elektrik üretiminin %12,5 sıçraması ve %6,9'luk büyüme temposuna hızlanan madencilikten gelen sınırlı katkı.
Yılın ilk çeyreği için %2,1 düzeyinde bulunan GSYİH artışı öngörümüzü Şubat ayı sanayi üretimi verisinin ardından korurken, yukarı yönlü risklerin daha ağır basmaya başladığına şahit oluyoruz. Göründüğü kadarı ile ekonomik aktivite, sert iniş yönünde, tüm yıl için %3,6 düzeyinde bulunan büyüme tahminimiz için endişelendirici sinyaller veren geçici bir zayıf dönemin ardından daha iyi performans göstermeye başlamış durumda. Birinci çeyrek ve dolayısı ile tüm yıl için öngörülerimizi gözden geçirmek adına Mart ayı sanayi üretimi rakamlarının da açıklanmasını bekliyoruz. Ancak global ekonominin mevcut seyri, artan enerji maliyetleri ve yavaş ilerleyen yeniden dengelenme paralelinde tüm yıl tahminiz için önemli yukarı yönlü risk görmüyoruz.
Hazine nakit dengesi Mart ayında 0,4 milyar Lira açık verdi. Bir önceki yıla göre %79,4 lük bir iyileşmeye işaret eden bu rakamla, 2012 nin ilk çeyreğindeki toplam nakit açığı, bir önceki yıla göre %16,2 yükselerek 8,2 milyar Lira olarak gerçekleşiyor. Nakit bazlı faiz dışı fazla geçtiğimiz ay 2,6 milyar Lira fazla verirken, bu rakam %79,3 lük bir senelik artışa işaret ediyor. Gelirlerdeki artış %8,1 ile senenin en yavaşı olarak kaydedilirken, harcamalarda ise %0,8'lik sınırlı bir yükseliş gözlendi. Mart ayında gelir büyümesinde bir yavaşlamaya paralel merkezi yönetimin harcamalarda daha ihtiyatlı davrandığını görüyor olsak bile, faiz dışı harcamalarda Ocak ve Şubat aylarında kaydedilen sırasıyla %23,6 ve %30,4 yükseliş, birinci çeyrekte merkezi yönetimin önden yüklemeli bir harcama prensibi ile hareket ettiğini gösteriyor. Sonuç itibariyle Mart ayı nakit denge gerçekleşmesi doğrultusunda mali politikanın sıkılaştığını söylemek sadece Mart ayı verilerine bakarak mümkün gözükmüyor.

Yukarı