Makro Ekonomik Haberler

26.07.2011

Sanayi sektörü kapasite kullanım oranı Temmuz ayında beklentilerin altında %75,4 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakamlar, yıllık bazda 1 puan yükselişe işaret ederken, bizim %77,7 ve piyasanın %77,3 olan tahminlerinin altında kaldı. Mevsimsellikten arındırılmış KKO aylık bazda 1.4 puan düşerek 2011 deki dördüncü ve en yüksek gerilemesini kaydediyor. Beklentilerin altında gerçekleşen ve art arda gerileyen KKO rakamlarının Merkez Bankası'nın güvercin tutumuna olan toleransı yükseltebileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan MB'nin parasal sıkılaşmaya yönelmediği sürece Türk Lirasının satış baskısı altında kalmaya devam edeceğine inanıyoruz.

Reel sektör güven endeksi 2 ay üst üste gerileyerek son 5 ayın en düşük seviyesine geldi. Endeksteki %0,4 gerileme Haziran ayındaki %2,2 düşüşe göre bakıldığında daha olumlu durmaktadır, diğer taraftan mevsimsellikten arındırılmış serinin de geçtiğimiz ayki %1 gerilemeye karşılık %0,5 gerilemiş olması, düşüşün yavaşladığına işaret ediyor. Reel sektör güven endeksi ile birlikte kapasite kullanım oranındaki gerilemenin önem kazandığını düşünüyoruz. MB tarafından da kabul edildiği üzere, başarısız sayabileceğimiz ihracat performansı genel ekonomik aktivitenin önünde bir engel teşkil ediyor. Reel sektör güven endeksinin işaret ettiği ihracat siparişlerindeki düşüşün KKO daki gerilemenin bir önemli bir parçasını oluşturduğunu düşünüyoruz.

Merkez Bankası günlük döviz alım ihalelerine ara verdiğini ve 1-seneden uzun vadeli döviz yükümlülüklerinde ZK indirimi yaptığını açıkladı. MB'nin bu kararının, parasal sıkılaştırmanın aksine gerekli gördüğünde genişleme yapabileceği sinyali ile Türk Lirasına gelen keskin satış baskısının ardından gerçekleştiğini görüyoruz. Azalan küresel risk iştahı karşısında böyle bir karar alabileceğini daha önce de belirten MB; Avrupa'daki kamu borç stoku ile ilgili sıkıntıların büyümesinin ardından bu kararın alındığının altını çiziyor. Rahatlatıcı nitelikte olan bu önlemlerin piyasada oluşan kaygıların önüne geçmese bile günlük bazda bir gevşeme getirebileceğini düşünüyoruz. Perşembe günü yayınlanacak enflasyon raporu ve güncellenecek baz senaryonun bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyor, dış ticaret verilerinin MB'nin öngördüğü şekilde iç talepte ciddi bir yavaşlamaya işaret etmediği sürece, piyasanın MB'yi beklentileri doğrultusunda karar aldırmaya zorlamaya devam edeceğine inanıyoruz.

Yukarı