İMKB Piyasa Beklentisi

09.10.2012

İMKB-100 Endeksinin yurt dışı piyasaların geçtiğimiz ay gerisinde kalışını, Ekim ayının ilk gününden itibaren fazlasıyla telafi etmeye çalıştığını görüyoruz. Küresel ekonomik görünümdeki yavaşlama ve şirketlerin 3Ç12 dönem bilançolarının zayıf kalacağı beklentileri nedeniyle dün Avrupa borsalarının ortalama %0.90, ABD borsalarının ise %0.35 değer kaybettiği günde İMKB yatay kalarak dirençli kalmaya devam etti. Geçtiğimiz hafta %4.15 oranında yükselen bankacılık sektörü hisseleri, dün %0.80 daha yükselirken, sanayi hisselerindeki %0.25'lik değer kaybı endeksin yatay kalmasına neden oldu.

Bu hafta geçtiğimiz haftadan farklı olarak ekonomik verilerden ziyade Avrupa cephesinde yaşanacak siyasi trafiğin, küresel hisse senetleri piyasası üzerinde daha fazla etkili olacağını tahmin ediyoruz. Dün başlayan ve bugün de devam edecek olan AB Maliye Bakanları toplantısından son gelen açıklamalar, İspanya'nın mali yardıma ihtiyacının olmadığı, çünkü mali durumu düzeltmek için gerekli adımları attığı yönünde oldu. İspanya'nın mali yardım talep edeceği beklentisi son birkaç haftadır borsalar ve diğer riskli varlıkları destekliyordu.

Bugün Almanya Başbakanı Merkel'in Atina'ya giderek Yunanistan Başbakanı Samaras ile görüşmesi bekleniyor. Söz konusu görüşmenin AB Maliye Bakanları toplantısında yapısal reform çabaları övülen Atina'ya bir destek mesajı içereceği tahmin ediliyor. Diğer yandan Merkel'in Atina'ya gidiyor oluşum bir mali yardım beklentisi oluşturmamalı şeklindeki açıklaması ise dikkat çekiyor. IMF ve AB yetkilileri ise Başbakan Antonis Samaras'ın alacağı cesur kararların ülkenin borçlarının kontrol altında tutulması ve 31 milyar EUR'luk bir sonraki kredi diliminin serbest bırakılması açısından önemli olduğunu dile getiriyor. Yunanistan'ın bütçe önlemleri ve reformlar konusunda kendisinden beklenen adımları ise AB liderlerinin 18 Ekim tarihinde gerçekleştireceği toplantıdan önce atması gerekiyor.

ABD'de ise bugün Alcoa ile birlikte 3Ç12 dönem bilanço açıklama dönemi başlıyor. Çarşamba günü ise Avrupa Komisyonu yıllık genişleme raporunu açıklayacak ve bu raporda Türkiye'ye bir kaç başlıkta ciddi ölçüde eleştiri yöneltileceği tahmin ediliyor. Perşembe günü ise G7 Maliye Bakanları toplantısı yapılacak ve hemen ardından Cuma günü de IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları başlayacak. Bugün saat 10:00'da hükümetin Orta Vadeli Programı, Başbakan yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanacak. Aynı saatte Türkiye Ağustos ayı Sanayi Üretimi verisi açıklanacak. Reuters'ın 11 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, sanayi üretimine ilişkin beklentiler eksi %0.5 ile artı %6.8 arasında değişirken, ortalama beklenti ise %2.5 seviyesinde bulunuyor (YF: %2.5)

Bugün Asya piyasalarında karışık bir tablo okunuyor. IMF'nin Asya büyümesini aşağı yönde revize etmesinin ardından Çin'in parasal genişleme olasılığının yeniden satın alınmasına bağlı olarak Çin borsalarında %1.5 ve üzerinde değer artışı yaşanırken, Nikkei %1.0'e yakın ekside ve G. Kore borsası yatay seyrediyor; Sensex ise %0.77 yukarıda işlem görüyor. ABD vadelileri %0.15-%0.20 artıda seyrediyor. Avrupa borsalarının ise güne %0.25-%0.35 arasında alıcılı başlaması bekleniyor. Gösterge tahvilin faizi dün 11 baz puan yükselerek %7.68 seviyesinden kapanmasının ardından bugün tezgâhüstü piyasada ise %7.68-%7.68 bandında işlem görüyor.

Endeksin takip ettiğimiz 66.500-600 kritik desteğinden son iki günde yukarı yönde uzaklaşan seyrinin ardından önceki tepelerinin geçtiği 67.700-800 aralığının ne ölçüde direnç işlevi göreceğini takip ediyoruz.

Yukarı