Günlük Piyasa Beklentisi

29.08.2016

Piyasa Beklentisi

Haftanın son işlem gününe zayıf bir açılış yaptıktan sonra hafif bir geri çekilme eğilimine giren endeks 76.200’e kadar geri çekildikten sonra; Yellen’in konuşmalarının yeteri kadar “Şahin” bulunmamasıyla beraber hızlı bir tepki verdi. Seans sonu gelen yaklaşık 1.000 puanlık tepkiyle beraber günü %0,43’lük değer kazancı ile 77.120 seviyesinden kapandı. Söz konuus kapanış, hafta başındaki satışların bir kısmını telafi etti ve BIST-100’ün haftalık değişimi %1,31 düşüşle sınırlı kaldı. USD/TL kuru ise haftanın son işlem gününün seans kapanışında 2,9370 seviyesinde idi.
Cuma gününün en yakından takip edilen gündem maddesi, Janet Yellen’in 17:00’da gerçekleştirdiği “Jackson Hole” konuşması oldu. Özellikle Fed’de önemli yeri olan FOMC üyelerinin yapmış olduğu “Şahin” açıklamalar ve mesajlardaki tonajın sertleşmesi; Yellen’in de benzer minvalde konuşma yapacağı ve Eylül ayı toplantısı için faiz artırımı sinyali vereceği beklentisini güçlendirmişti. Ancak Yellen konuşmasında beklendiği kadar “şahin” geçmedi. Yellen faiz artırımı için gerekçelerin güçlendiğini kaydetti. Gelecek aylarda faiz artırımı ihtimalinin arttığına işaret eden Yellen, zamanlama vermekten ise kaçındı. Hemen ardından Powell ve Fischer’dan gelen açıklamalar ise karışık sinyaller verdi.
Yeni haftada yurtiçi gündem siyasi ve askeri gelişmelerin yanı sıra Çarşamba günkü Dış Ticaret Dengesi verisini PPK toplantı tutanaklarını takip edecek. Salı günü “30 Ağustos Zafer Bayramı” nedeniyle işlemlerin gerçekleşmeyeceği Borsa İstanbul için ağırlıklı olarak yurtdışı veri akışı izlenecek.
ABD’den Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı, Perşembe günü ISM imalat endeksi ilk etapta takip edilecek önemli gündem maddeleri olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın en önemli makroekonomik verisi ise hiç kuşkusuz Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam (TDİ) olacak. Hafta başı beklentileri 185 bin seviyesinde bir tarım dışı istihdama işaret ediyor. Beklentilerin üzerinde bir veri Eylül ayı için yapılan açıklamaları haklı çıkaracak yönde olacağından piyasalarda olumsuz fiyatlamalara neden olabilir.
Öncü veriler olarak Çarşamba ADP ve Perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi sonrası fiyatlamalar, TDİ’ın yönü hakkında biz fikir verecek.
Bugün özelinde ise 14:00’daki BDDK Bankacılık kârı/zararı öncesinde veri bulunmuyor. 15:30 verilerinde ise ABD’de enflasyon öncüsü kabul edilen aylık kişisel gelir-gider ve kişisel tüketim harcamaları (PCE) verileri izlenecek. İngiltere borsası ise kapalı olacak.
Hafta başlangıcındaki ilk fiyatlamalar, petrol temelli olarak Dolar endeksi’nde (DXY) sert yükselişe, küresel borsalarda ise satış ağırlıklı bir havaya işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki tekrar $50’nin altına geri çekilme, DXY’yi 95 seviyesinin üzerine attı ve %1’e yakın değer kazancına neden oldu. TL’nin de benzer şekilde değer kaybettiğini ve USD/TL kurunun yaklaşık %0,5 yükselişle 2,9520’lere kadar yükseldiğini görmekteyiz. 5 yıllık CDS primleri ise 240 seviyelerinde fiyatlanıyor. Asya borsalarında Japonya haricinde satıcılı bir seyir görülüyor. Benzer fiyatlamalar ABD vadelilerine de yansımış durumdadır. Avrupa borsalarında ise güne satıcılı başlaması bekleniyor.
Satıcılı bir açılış beklediğimiz BIST-100 için ara destek 76.800 olacak. Bu seviyenin altında satış baskısı hız kazanabilir. Baskıyla birlikte 76.300’e kadar geri çekilme görülebilir ancak bu seviyeden gelebilecek tepki denemeleri takip edilmeli. Olası yukarı hareketlerde ise 77.300 ve 77.850 ilk kısa vadeli dirençler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

14:00 Türkiye Bankacılık Sektörü Kâr/Zararı Tem.
15:30 ABD Kişisel Gelirler Tem. (Bekl: %0,4)
15:30 ABD Kişisel Giderler Tem. (Bekl: %0,3)
15:30 ABD PCE Fiyat Endeksi-Aylık Tem. (Bekl: %0,0)
15:30 ABD Çek. PCE Fiyat End.-Aylık Tem. (Bekl: %0,1)
İngiltere borsası kapalı olacak.

Yukarı