Günlük Piyasa Beklentisi

19.09.2017

Piyasa Beklentisi

Dün açılışta hafif alışlar görülse de açılış sonrası görülen satış baskısı gün boyunca devam etti.
BIST-100 böylece haftanın ilk işlem gününü %1,12’lik değer kaybı ile 106.535 seviyesinden tamamladı. Satışlar sanayi hisselerinde ağırlık kazanırken, XBANK endeksi %0,77 geriledi; XUSIN (Sanayi Endeksi) ise %1,42 düştü. Endeksteki hacim ise 4,77 mlr TL gerçekleşerek son zamanlardaki performansından daha zayıf bir işlem büyüklüğüne ulaştı.
Ağırlıklı olarak BM Genel Kurul’u ve liderlerin New York’taki temaslarına odaklandığımız haftanın ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi ile referandumu, NATO Başkanı Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Bu görüşmelere dair kaynaklardan gelen açıklamalar, temasların olumlu seyretmesi yönündeydi. Kuzey Kore cephesinden gelen açıklamalar, yaptırımların nükleer programı hızlandıracağı yönünde olurken, İspanya, Kuzey Kore büyükelçisinin ülkeyi “ivedilikle” terketmesini isteyerek Avrupa ülkeleri içerisinde yaptırımlar konusunda ilk adımı atmış bulundu.
Bir diğer konu ise İran’dan gelen açıklamalar idi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan vazgeçmesi durumunda ABD'nin "ağır bedel" ödeyeceğini belirtti. Konu gündemde daha fazla yer işgal ettiği takdirde, risklere dair göstergelerin daha sert hareket edeceği gözden kaçmamalı.
Bugünün gündeminde yine ağırlıklı olarak jeopolitik gelişmeler ve BM toplantısı yer alacak.
Genel Kurul bugün başlıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da açılışta bir konuşma gerçekleştirecek. Erdoğan ayrıca AB Konseyi ve AB Komisyonu yöneticilerinin düzenlediği resepsiyona ve ABD Başkanı Trump’ın düzenlediği resepsiyonlara katılacak. Makroekonomik gündemde ise Almanya’da Zew endeksleri, ABD’de ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri izlenecek. Yurtiçinde ise Hazine ihaleleri gerçekleştirilecek. Ayrıca yarın makroekonomik tahminlerin ve faiz kararının açıklanacağı Fed’in FOMC toplantısı da bugün başlıyor.
USD’nin global bazda değer kaybına karşın, TL cephesindeki sert değer kaybı dikkat çekmektedir. Euro/Dolar paritesi ve Dolar endeksi nisbeten sakin seyrederken, dün seans sonuna doğru 3,48’lere kadar yükselirken, gece saatlerinde 3,4920’ler görülmüş, ardından yeniden sakinleyerek 3,4850’lere kadar gelse de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında normal bir noktada konumlanmaktadır. Altın fiyatları ve petrol fiyatlarına ek olarak VIX endeksi ve 5 yıllık Türkiye CDS’lerinde de önemli bir değişim olmaması, risk iştahının oldukça zayıf olduğuna işaret ediyor. Yurtdışında işlem gören Türkiye ETF’leri ise dipten dönüş denemeleri göstermektedir. Asya borsaları, Japonya hariç, hafif satıcılı seyrediyor. Japonya borsalarının ise dün Asya borsalarında görülen iyimserliği gecikmeli olarak fiyatladığını düşünüyoruz. ABD vadelileri ise yataya yakın seyretmekte. Avrupa borsalarında ise karışık açılış bekleniyor.
Bugüne tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 107.100’ü tepki denemelerinde ilk ara direnç olarak takip edeceğiz. Gün içinde etkili olabilecek yükselişlerde hareketlerin güçlenebilmesi için ilk etap da bu seviye aşılmalı. Aksi halde endekste satıcıların tekrar etkili olduğunu görebiliriz. Endekste açılış sonrasında yaşanabilecek satışlarda ise 106.000’ü ilk destek seviyesi olarak takip edeceğiz. Bu desteğin kırılması durumunda ise kısa vade de daha önemli destek olarak gördüğümüz 105.000-104.900 bandına geri çekilme yaşanabilir.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

12:00 Almanya ZEW Cari Durum Endeksi Eyl. (Bekl: 86,6)
12:00 Almanya ZEW Ekonomik Beklentiler Eyl. (Bekl: 12,5)
15:30 ABD Konut Başlangıçları Ağu. (Bekl: 1175 bin)
15:30 ABD Konut Başlangıçları-Aylık Ağu. (Bekl: 1,9%)
15:30 ABD İnşaat İzinleri Ağu. (Bekl: 1220 bin)
15:30 ABD İnşaat İzinleri-Aylık Ağu. (Bekl: -0,8%)
15:30 ABD Cari İşlemler Dengesi 2Ç17 (Bekl: -$115.1 mlr)
Türkiye Hazine 2018 ve 2027 vadeli kıymet ihracı yapacak.
ABD Fed 2 günlük FOMC Toplantısına başlayacak.

Yukarı