Günlük Piyasa Beklentisi

19.08.2016

Piyasa Beklentisi

Hafif alıcılı bir açılış sonrası 78.860 seviyesine kadar yükselen ve bu seviyeden gelen satış baskısıyla beraber 77.600’e kadar gerileyen endeks, seans sonuna doğru gelen tepki alımları sonrasında kapanışı, günlük %0,23’lük değer kaybı ile 77.970 seviyesinden gerçekleştirdi. Hacmin zayıflamaya devam ettiği günde 2,57 mlr TL’lik işlem hacmi gerçekleşti. Satışların sanayi hisselerinden gerçekleştiği günde, XBANK endeksinin %0,46 değer kazanması dikkat çekti. USD/TL kuru ise seansı 2,9318 seviyesinden tamamladı.
Dün akşam saatlerinde Fed başkanlarının konuşmaları yakından takip edildi. Fed Başkan Yardımcısı William Dudley, istihdam piyasasının güçlendiği yönünde açıklamalarda bulundu. San Francisco Fed Başkanı John Williams’da ABD ekonomisinin yakın zamanda faiz artırımı yapmak için yeterince güçlü olduğunu ve uzun süre beklemenin yüksek enflasyon ya da büyümeyi bozacak varlık balonları riskleri olduğunu belirtti. Williams’ın her ne kadar önümüzdeki iki yıl için oy hakkı bulunmasa da, FOMC’de önemli bir fikir önderi olduğu söylenebilir. Bu nedenle piyasalar Williams’ın “şahin” söylemlerine kayıtsız kalmayacaktır. Fed’in bu yıl yedek üye statüsünde bulunan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise Fed’in manevra alanının sınırlı olduğunu söyleyerek, nisbeten “güvercin” tarafta yer alan açıklamalarda bulundu.
Bugünün en önemli gündem maddesi, Fitch’in gün kapanışı sonrasında açıklaması beklenen kredi notu görünüm raporu olacak. Açıklamayı erteleme ihtimali de bulunan Fitch’in, kredi notu üzerine değerlendirmede bulunması durumunda ise piyasa beklentisi not ve görünümün değişmeyeceği fikri üzerinde birleşmiş durumdadır. Gün içerisinde ise önemli herhangi bir makroekonomik veri bulunmamaktadır.
Haftanın son işlem günü içim öncü fiyatlamalar, emtia ve parite cephesinde risk iştahının arttığına işaret etse de küresel borsalar ve iç dinamiklerdeki fiyatlamalar tam tersi yönde sinyaller veriyor. Petrol fiyatlarının %1’in üzerinde artarak $51 seviyelerine kadar ulaşması ve Altın (ons) fiyatlarında görülen yatay hareketler iyimser tarafta yer alan sinyaller olarak görülüyor. Kur cephesinde Dolar endeksi (DXY) ve Euro/Dolar’da görülen sınırlı hareketler USD aleyhine olsa da, TL’nin hafif değer kaybı, bizi bu görünümde hafif de olsa negatif tarafa yerleştiriyor. Asya borsalarının satıcılı seyrettiği günde, ABD vadelileri yatay bir seyirde fiyatlanıyor. Avrupa borsaları açılışında ise satışlar beklenmektedir. 5 yıllık CDS’lerin yatay seyretmesi ise riskleri bir miktar daha dengeleyebilir.
Yatay bir açılış beklediğimiz BIST-100 endeksinde 77.500 önemli bir destek noktası olarka izlenecek.
Son günlerde üzerinde tutunduğumuz bu seviye üzerinde 78.300 ara direnci aşıldığı takdirde 79.000-79.350 bandı üst dirençler olarak hedef alınabilir. 77.500 desteğinin kırılması halinde gevşeme eğilimi ivme kazanabilir.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

09:00 Almanya ÜFE-Aylık Tem. (Bekl: %0,1)
09:00 Almanya ÜFE-Yıllık Tem. (Bekl: -%2,1)
15:30 Kanada TÜFE-Aylık Tem. (Bekl: %0)
15:30 Kanada TÜFE-Yıllık Tem. (Bekl: %1,5)
Türkiye: Konsolide finansalların son açıklanma tarihi
Türkiye: Fitch Kredi Notu Gözden Geçirme Raporu

Yukarı