Günlük Piyasa Beklentisi

16.05.2016

Piyasa Beklentisi

Geçtiğimiz haftaya alıcılı başlayan ve Pazartesi günü 79.736’a kadar yükselen BİST 100 endeksinde haftanın genelinde zayıf ve dalgalı seyir etkili oldu. Endeks haftayı %0.71 oranında sınırlı düşüş ile 77.808’den kapattı. Banka hisselerinin daha güçlü bir seyir izlediği haftada bankacılık endeksi %0.55 gibi sınırlı da olsa pozitif şekilde haftayı tamamlarken, sanayi sektör hisselerinde satış baskısı daha fazla hissedildi ve XUSIN %1.34 oranında değer kaybı ile haftayı tamamladı.
Cuma gününün en önemli gündem maddesi ABD’de açıklanan perakende satışlar ve ÜFE verileri oldu. Her iki veri de enflasyon öncüsü olması ve Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerine de öncülük etmesi açısından önemli iken, özellikle perakende satışlar tarafı tüketim cephesini direkt olarak yansıttığı için daha ön plandaydı. Söz konusu verinin beklentileri aşması enflasyonist beklentileri canlandırınca, o saate kadar değer kazanmış olan endeks değer kaybetti. Üzerine Michigan Güven Endeksi’nin ay ortası dataları 89,5 beklentinin oldukça üzerinde 98,5 olarka açıklanınca satışlar iç siyasi gündem ile beraber derinleşti.
Yeni haftanın önemli gündemi Salı ve Çarşamba günlerine yoğunlaşıyor. Salı günü ABD’nin enflasyon verileri ve sanayi üretimi, Çarşamba günü ise Euro Bölgesi enflasyonu ve Fed’İn FOMC tutanakları haftanın seyrini belirleyecek gündem maddeleri olarak takip edilecek. Perşembe günü açıklanacak olan ECB Toplantı tutanakları ise bir diğer önemli gündem maddesi olacak. Yurtiçinde ise ağırlıklı olarak iç siyasi gündemi takip edeceğiz.
Bugün özelinde ise önemli bir veri akışı söz konusu değil. Almanya borsalarının “Milli Pazartesi” günü nedeniyle kapalı olacağı günde yurtiçinde 10:00’daki işsizlik oranı ve 11:00’daki bütçe dengesi verileri izlenecek ancak piyasa etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz. ABD tarafında ise 15:30’daki NY Fed İmalat Endeksi ve 17:00 NAHB konut fiyatları endeksi gibi piyasa duyarlılığı düşük veri akışını izliyor olacağız.
Hafta başlangıcının ilk fiyatlamaları borsalar tarafında karışık ancak kur ve emtia cephesinde piyasa dostu olarak gözüküyor. Büyük Asya borsaları Japonya, Çin ve Hong Kong’daki değer kazançlarına rağmen Asya’nın gelişmekte olan ülke sınıfındaki Endonezya ve Malezya borsaları geri çekilmeler gösteriyor. ABD vadelilerinde ise günlük bazda değişimler pozitif olsa da, Cuma günü kapanışımıza göre değer kayıpları söz konusu. Kur cephesinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin USD karşısındaki değer kazanma eğilimine, TL ayak uyduramadı. ABD’deki aktif petrol kuyularının azalması ve yabancı bir aracı kuruluşun raporunda fiyat tahminlerinin yükselmesi sonucu brent petrol fiyatlarının %2’ye yakın yükseliş ile $48 seviyelerinde işlem gördüğü günde USD/TL tarafında Cuma günü piyasa kapanışına yakın 2,97’lerde kotasyonlar görmekteyiz.
Yatay bir açılış beklediğimiz endeksin, 77.500-77.200 destek bandının üzerinde 78.600 seviyesi ilk ara direnç olarak izlenecek. Cuma günü test edildikten sonra realizasyonların görüldüğü 78.600’ün aşılması tepkileri güçlendirebilir. Söz konusu direnç üzerinde hareketler 78.900-79.600 bandını gündeme getirebilir. Açılış sonrası 77.200 desteğinin altında ise gevşeme eğilimi ivme kazanabilir.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler

10:00 Türkiye İşsizlik Oranı Şub. (Bekl: %11,2)
11:00 Türkiye Bütçe Dengesi (Önck: -6,57 mlr TL)
15:30 ABD NY Fed İmalat End. May. (Bekl: 6,5)
16:00 Rusya GSYH Büyüme – Yıllk. 1Ç16 (Bekl: -%2,0)
17:00 ABD NAHB Konut Fiyat Endeksi May. (B: 59)
23:00 ABD Net Uzun Vadeli Ser. Akım. Mar. (Bekl: $72 mlr)
Almanya Borsası kapalı olacak.

Yukarı