Günlük Piyasa Beklentisi

24.12.2015

Piyasa Beklentisi
Dün güne hafif boşluklu bir açılışla 73.531 seviyesinden başlayan BIST-100 endeksinde alışlar gün boyu sürdü. 200-saatlik (üssel) H.O'sına değdikten sonra 74.498'ten dönerek hafif bir kâr satışı görülse de, Endeks günü, bir önceki gün kapanışına göre %1,29 değer kazanarak 74.045 seviyesinde günü tamamladı. Sanayi endeksinin %1.23 değer kazandığı günde, bankacılık endeksi %1.13 yükseldi.

Dün haber akışlarında yer alan "Katar'lıların Türkiye'den büyük bir banka ile ilgilendiği" yönündeki haber akışlarının bankalardan başlayarak piyasanın geneline yansıttığı iyimserlik gün boyu sürdü. Öte yandan TCMB'nin yapmış olduğu sunumda "volatilitedeki düşüş kalıcı olduğunda sadeleşme adımları başlayacak ifadesi" de piyasalarda bir miktar dalgalanma yaratmıştı. 15:30 ve 17:00 ABD verileri yakından takip edilirken piyasa etkisi ortalama 100 puanla sınırlı kaldı. Kişisel gelir gider tarafında beklentilerden sapma sınırlı olurken, manşet dayanıklı tüketim malları siparişleri beklentileri aşarak bir önceki aya göre yatay kaldı; ulaştırma hariç çekirdek veri ise beklentinin hafif altında -%0.1 değişim gösterdi. Yeni konut satışları, yüzde değişim olarak aylık bazda beklentileri ikiye katladı ve Ekim ayına göre %4.3 arttı. Buna rağmen, kümülatif olarak beklentileri aşamadı ve 490 bin adet olarak açıklandı.

Bugün ise neredeyse piyasaların tamamı tatil. ABD borsalarının Noel nedeniyle yarım gün işlem göreceği günde, Avrupa borsaları iki günlük Noel tatiline giriyor. Öte yandan Ortadoğu borsalarından Dubai, Kuveyt ve Fas borsaları da "Hz. Muhammed'in doğum günü" nedeniyle kapalı olacak. Asya piyasalarından Malezya ve Endonezya borsaları da Ortadoğu borsaları gibi dini bayram nedeniyle kapalı olurken, Hong Kong borsası Noel nedeniyle yarım gün işlem görecek. Özetle bugün çok az sayıda ülkenin borsaları açık olacak. (Türkiye,Japonya,Çin,Rusya,G.Afrika gibi piyasalar açık)

Noel tatili nedeniyle haber akışının da zayıf olduğu bir gün izleyeceğiz. 15:30'daki ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları dışında herhangi bir veri bulunmuyor. Yeni günün ilk fiyatlamaları da düne benzer şekilde oluşuyor. TL'nin yataya yakın değerini koruma çabası, paritedeki yükseliş ve Dolar endeksindeki düşüş eğilimi ile birleştiğinde iç piyasalar açısından pozitif bir görünüme işaret ediyor. Ancak açık olan Asya piyasalarının satıcılı eğilimi ve yarım gün işlem görecek olan ABD endekslerine ait vadeli kontratların zayıf ivmesi, olumlu havayı bir kısım dağıtıyor. Petrol fiyatlarındaki tırmanmanın devam etmesi ise açık olacak olan gelişmekte olan piyasalara destek olacaktır.

İlk fiyatlamalar ışığında yatay açılış beklediğimzi endekste 73.800-74.000 bandı gün içi işlemlerde ilk destekler olarak takip edilecek. Günlük grafiklerde bozulma görülmese de saatlik grafiklerde görülen güç kaybı, söz konusu bandı daha önemli kılıyor. Alt destekler olarak 73.100 ve 72.200'ü izleyeceğimiz endekste, 74.500 ve 75.200 seviyeleri gün içi ilk dirençler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları (Bekl: 270 Bin)
Japonya 18-19 Kasım BoJ Toplantısı Tutanakları açıklanacak.

Yukarı