Günlük Piyasa Beklentisi

13.06.2013

BIST100 Endeksi, dün %2.45 yükselerek günün en yükseğine yakın kapandı. Ancak düşerken 4.000mn TL ve üzerine çıkan işlem hacmi dün 3.067mn TL seviyesinde gerçekleşti. Döviz sepeti %0.74 oranında düşerek %2.1880 seviyesinden kapanırken, TCMB'nin istisnai gün uygulamasına gitmediği halde gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı gösteren para birimlerinin başında yer aldı. Gösterge tahvilin faizi de açılışta %7.09 seviyesine kadar çıkmasının ardından günü 2 baz puan düşüşle %6.80'den tamamladı.

Yurt içi piyasalarda dün tansiyonun düşmesinde TCMB Başkanı'nın açıklamaları ile Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı heyeti ile görüşecek olması etkili oldu. Başçı, Samsun'da yaptığı konuşmasında, kur tarafında yaşanan son hareketliliğin 2/3'lük kısmının yurt dışı kaynaklı olduğunu söyledi. Kur konusunda rahat olduklarını ve endişelerinin olmadığını açıklayan Başçı, "Küresel piyasalarda yaşanan son gelişmeleri "alarmist" bir tavra dönüştürmeye gerek yok" dedi. Gezi Heyeti ile Başbakan Erdoğan görüşmesinin ardından ise AKP Gn. Bşk. Yrd. Hüseyin Çelik, Taksim Gezi Parkı ve Topçu Kışlası projesini referanduma götürebileceklerini açıkladı. Çelik, referandumun İstanbul genelinde olabileceği gibi sadece Beyoğlu'nda da yapılabileceğini belirtti. Başbakan Erdoğan da eylemlerin 24 saat içinde bitirilmesi için İçişleri Bakanı'na talimat verdiğini söyledi.

Yurt dışında ise Fed'in ABD ekonomisine sağladığı desteklere ilişkin belirsizliklerin ve farklı değerlendirmeler hem hisse senedi piyasalarının hem de USD'nin değer kaybetmesine neden oluyor. ABD ve Avrupa borsaları dün sırasıyla %0.85 ve %0.50 oranında düşerken, Dow Jones Endeksi de dört ay aradan sonra ilk kez dün ile birlikte üç gün üst üste düşüş kaydetti. Öte yandan bugün de %0.18 primle 1.3360'dan işlem gören EURUSD paritesinin bugün ile birlikte son dört gündür yükseliyor olması dikkat çekiyor.

Bugün Asya borsalarında başta %5.8 düşen Nikkei Endeksi olmak üzere olumsuz bir görünüm mevcut. ABD vadelileri %0.55 ekside işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise güne %1.0 oranında değer kaybederek başlaması bekleniyor.

Endeksin güne satıcılı başlamasının ardından dün birkaç kez destek olarak çalışan 76.000 seviyesinin üzerinde kapanmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Sanayi Ciro Endeksi Nisan
15.30 ABD İşsizlik Başvuruları (B:345 Bin)
15.30 ABD Perakende Sat Mayıs (B:0.4%)
17.00 ABD İşletme Stokları Nisan (B:0.3%)

Yukarı