Günlük Piyasa Beklentisi

12.06.2013

BIST100 Endeksi, dün %2.26 yükselerek başladığı günü %1.76 düşerek tamamladı. Gün içinde 3.800 puanlık (%4.98) oranında dalgalanan endeksin işlem hacmi ise 4.215mn TL ile tarihinin en yüksek 5. işlem hacmi oldu. Baktığımızda BIST100 Endeksinin tarihi en yüksek ilk 8 işlem hacmini yarısının, Haziran ayında (7 işlem günü) gerçekleşmiş olduğunu görüyoruz. Endeksin Haziran ayında %12.7 değer kaybettiği göz önüne alındığında düşen trend içinde işlem hacminin yükseliyor olması, teknik açıdan olumlu bir görüntü vermiyor. Ancak artan işlem hacmi aynı zamanda bir taban oluşumu sürecinin son aşamalarına da işaret ediyor olabilir. Bu açıdan bakıldığında endeksin teknik açıdan önemle vurguladığımız 73.000 (+,- 1.000 puan) desteği kırılmadığı sürece kısa vadeli bir tepki öncesinde konsolide olmaya çalıştığı düşünülebilir.

Yurt içinde ise TCMB'nin sabah saatlerinde döviz piyasasındaki aşırı oynaklık nedeniyle ek parasal sıkılaştırma önlemleri alacağını açıkladı ve gün içinde 250 milyon dolarlık döviz satışı ile müdahale etti. Güne %2.22 seviyesine yükselerek başlayan döviz sepeti %2.20'den kapanırken, TCMB'nin bir yıl aradan sonra ilk kez dün politika faizinden fonlama sağlamaması nedeniyle gösterge tahvilin faizi 32 baz puan yükselerek %6.82'den kapandı. AKP grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan ise Gezi Parkı'ndaki tüm göstericilerin büyük fotoğrafı görmelerini ve eylemlerini sonlandırıp çekilmelerini istediğini açıkladı. Akşam saatlerinde ise Taksim meydanında bulunan çevik kuvvet polisleri müdahalede bulundu.

Yurt dışında ise Japonya Merkez Bankası'nın dün sona eren toplantısında tahvil piyasasındaki dalgalanmayı giderecek yeni önlemler açıklamamasını kâr realizasyonu olarak değerlendiren piyasalarda Avrupa ve ABD borsaları ortalama %1.0 civarında düştü. ABD 10-yıllıkları ise %2.17-%2.29 aralığında dalgalanmasının ardından %2.23'ten kapandı, bugün de %2.20'den işlem görüyor. Bugün Asya borsalarında zayıf bir tablo olsa da endekslerin açılış seviyelerinin üzerinde seyrediyor olması olumlu. Özellikle Nikkei Endeksinin gün içinde %2.5 oranında değer kaybetmesinin ardından şu saatlerde yataya yakın işlem görmesi dikkat çekiyor. ABD vadelileri %0.25 artıda işlem görüyor. Avrupa borsalarının ise güne %0.50 oranında ekside başlaması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan bugün partisinin MYK toplantısının ardından Gezi Parkı eylemlerine katılanlardan oluşan bir heyetiyle AKP Genel Merkezi'nde bir araya gelecek. Ayrıca MB Başkanı Erdem Başçı Giresun Sanayi Ticaret Odası'nda saat 10.00'da konuşacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.00 AB Sanayi Üretimi Nisan (B:-0.2%)

Yukarı