Günlük Piyasa Beklentisi

11.06.2013

Teknik bir sorun nedeniyle dün saat 11.00'de islemlerin basladığı Borsa İstanbul'da endeks günü %2.48 düsüsle 76.386 puandan tamamladı. Sanayi ve bankacılık sektörü hisselerindeki değer kaybı sırasıyla %2.48 ve %2.43 ile dengeli oldu. Yurt dısı borsalarda Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının zamanlamasına dair belirsizlik, Çin'in büyüme görünümüne iliskin endiseler etkili oldu. ABD ve Avrupa borsaları genel olarak yatay bir seyir izledi. S&P'nin, ABD'nin kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirmesi Doların diğer para birimlerine karsı değer kazanmasını sağladı. Gün içinde 1.3230'dan 1.3183'e kadar gerileyen EURUSD paritesi, gün sonunda yeniden 1.3238'e yükselerek kapandı. ABD 10-yıllık tahvil faiz oranları ise %2.16'dan %2.20'ye çıktı. Faiz oranlarındaki bu yükselis hem güvenli liman ihtiyacının azaldığına hem de ABD ekonomisiningüçlendiğine isaret ediyor. Bu durum aynı zamanda FED'in varlık alımlarını azaltma olasılığını da güçlendiriyor.

Nisan ayı Sanayi Üretimi verisi dün %3.7 olan beklentilerin üzerinde %4.6 oranında açıklandı.Böylece 2013 yılının ilk 3 ayındaki ortalama %1.3 olan sanayi üretimi artısı, Nisan ayı ile birlikte ortalama %2.2 seviyesine yükseldi. Her ne kadar dönemsel büyümenin düzeyi beklentilerimizin ötesinde gerçeklesmis olsa da büyüme döngüsünün sürdürülebilirliği konusundaki soru isaretleri bizce halen kayda değer. Sanayi üretimi verisinin yılın ilk çeyreğinde nispeten düsük kalmıs olması,bugün açıklanacak 1Ç13 büyüme verisinin de (beklenti %2.2 - YF: %1.9) çok parlak gelmeyeceğine isaret edebilir. Bu durumda yıllık %4.3'lük büyüme tahminimizde asağı yönlü bir revizyona gitmeyi planlıyoruz. Belirtilerini Nisan ayı ile birlikte gecikmeli olarak gözlediğimiz ekonomik toparlanmanın artan siyasi gerginlik nedeniyle kırılganlasabileceği fikrindeyiz. Kur ve faizde görülen esanlı volatilitenin para politikasına destek sağlamak için gerekli manevra alanını vermediğini düsünüyoruz. Tüketici ve reel sektör güveninde yasanacak önemli bozulma paralelinde büyüme ile ilintili veri akısında Haziran ayı sonrasında önemli bir zayıflama görülmesi ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyoruz.

Cumhurbaskanı Abdullah Gül'ün dün alkol yasasını onaylamasının ardından bugün Basbakan Erdoğan ile yapacağı görüsme takip edilecek. Çarsamba günü ise Basbakan'ın "Gezi Parkı" platformu üyelerinin taleplerini dinleyeceği belirtildi.

Bugün Açıklanacak Veriler
06.00 BoJ Faiz Kararı (B:0.1%)
10.00 TR Cari Açık Nisan (B:8 milyar $)
10.00 TR GSYH 1Ç13 (B:2.2%)
11.30 İng Sanayi Üretimi Nisan (B:-0.3%)

Yukarı