Günlük Piyasa Beklentisi

07.06.2013

BIST100 Endeksinde dün satıcılı bir seyir etkili olurken, gün ortasında Başbakanın Tunus'tan yaptığı açıklamalar piyasalarda yeni bir satış dalgasının oluşmasına neden oldu. Cumhurbaşkanın Abdullah Gül ile Bülent Arınç'ın yaptığı görüşme sonrasında yapılan gündemi yumuşatıcı açıklamalar sonrasında gözler Başbakan'daydı. Başbakan'dan son günlerde yaşanan olaylar karşısında tedirginliği azaltıcı ve daha yumuşak üslupla yapması beklenen açıklamanın gelmemesi borsada düşüşü hızlandırdı. Gün içinde 73.033'e kadar geri çekilen BIST100 endeksi günü %4.70 oranında değer kaybı ile 75.898'den tamamladı. Bu gelişme sonrasında para piyasası da hareketlenirken, gösterge tahvil %6.78'e kadar yükseldi, Dolar/TL kuru ise 1,8990 seviyelerinden günün tamamladı.

Başbakanın Türkiye'ye gelişi sonrasında da yaptığı açıklamada geri adım atmayışı piyasalar üzerinde biraz daha fazla politik risk primi olarak yansıyacaktır. Belirsizliğin artmasının yarattığı baskı hisse senetlerine satış olarak yansırken, Döviz ve faiz cephesinde yükseliş hareketlerinin devamını görebiliriz. Yurtdışı piyasalardan bağımsız olarak iç gündeme odaklanacak olan BIST100 endeksinde ikincil halka arzı yapılacak olan Emlak GYO'ya yabancı yatırımcılardan gelebilecek talepler piyasaların nabzını ölçecektir.

Yurt dışında ise dün yaşanan kayıplar sonrasında Avrupa borsalarının alıcılı başlaması bekleniyor. ABD borsalarında ise dün sert dalgalı hareketler sonrasında günü %0.50 oranında yükseliş ile kapatırken, ABD vadelilerinde bu saatler itibariyle %0.11 oranında sınırlı kayıplar görülüyor. Asya piyasalarının genelinde düşüş eğilimi etikili oluyor. Ancak sabah saatleri itibariyle son günlerde düşüş eğiliminde olan Nikkei endeksinde tepki alımları görülüyor.

Yurtdışı piyasalardaki yükselişe rağmen dün etkili olan satışlarının baskısı ile güne başlayacak endekste 75.600'ün altında yaşanacak hareketlerde gevşeme eğilimin devamını görebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.00 GR Dış Tic Deng Nisan (B:17.2 mlr €)
09.00 GR Cari Denge Nisan (B:13 mlr €)
09.45 FR Dış Tic Deng Nisan (B:4.5 mlr €)
10.00 TR Dış Ticaret Endeksleri 13.00 GR Sanayi Üretimi Nisan (B:0%)
15.30 ABD Tarım Dışı İsth Mayıs (B:170 Bin)
15.30 ABD İşsizlik Oranı Mayıs (B:7.5%)

 

Yukarı