Dün Piyasayı Etkileyen Gelişmeler

17.02.2011
  • Tüketici Güven Endeksi, Aralık ayında gerçekleştirdiği bir aylık azalmanın ardından, Ocak ayında yükselişine devam etti. TÜİK'in açıkladığı veriye göre %0,3'lük hafif artışla 91,3 puana yükselen endeks, kriz sonrasında ulaştığı en yüksek seviye olan Kasım 2010'daki 91,34 puana yaklaştı. Endeksteki yükselişin en önemli kaynağı, gelecek 6 aydaki iş bulma olanaklarındaki iyileşme beklentisi oldu. Ancak diğer taraftan, tüketicilerin genel ekonomik koşulara dair beklentilerindeki olumsuz algılama devam ederek, %0,9'luk gerileme kaydedildi. Tüketici güvenindeki sınırlı artışının, iç talep dinamiklerinin hala gücünü koruduğu şeklinde algılıyor ve Merkez Bankası'nın en son açıkladığı dengeli toplam talep tezine ters düştüğünü düşünüyoruz.
  • İran'ın Kızıldeniz'de bulunan iki savaş gemisinin Süveyş kanalını kullanarak Suriye'ye gitmek üzere hazırlandığı yönündeki bilgiler İsrail tarafından provokasyon olarak nitelendirildi. Bu durum petrol fiyatlarının son 2.5 yılın zirvesi olan 104 doları test etmesine neden oldu.
  • IMF'nin yayınladığı Türkiye raporunda şu noktalara vurgu yapıldı : 1)Türkiye'de iç talebin güçlü kalması bekleniyor, cari açık yüksek olmayı sürdürecek 2) Türkiye'de 2011'de ekonomik büyümenin %4.5 olması, enflasyonun da yıl sonuna kadar %6.5'e yükselmesi bekleniyor 3)Güçlü ithalat büyümesi, cari açığın 2011'de GSYH'nin %7'sine çıkmasına neden olabilir 4)Türkiye'nin önündeki en önemli zorluk volatil kısa vadeli sermaye girişleri. 5) IMF yöneticileri Türkiye'nin 2011'deki mali politikasının "büyük ölçüde uygun" olduğu görüşünde birleşirken bir kısım yönetici ise harcamaların kısılmasından ve Türkiye'nin para politikası fiyat istikrarına odaklanmasından yana görüş bildirdi.
Yukarı