Dün Piyasayı Etkileyen Gelişmeler

21.01.2011

Para Politikası Kurulu (PPK) yılın ilk toplantısında 1-haftalık repo ihalesi faizinde
beklentilerimiz paralelinde 25 baz puanlık indirime gitti ve politika faizini %6,25 düzeyine çekti.Böylece Kurul, Merkez Bankası'nın (MB) yeni para politikasını duyurmasının ardından ard arda ikinci indirimini gerçekleştirmiş oldu. Bu kararın son bir hafta içerisinde MB başkanının açıklamalarını takiben 50 baz puanlık indirimden, faizlerin aynı bırakılmasına doğru değişen piyasa beklentileri göz önünde bulundurulduğunda olumlu bir sürprize işaret ettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında PPK'nın yine beklentilerimiz doğrultusunda MB'nın gecelik vadedeki borç alma oranını %1,5 olarak sabit tuttuğunu, böylece bu cephede Eylül ayından bu yana süregelen indirimlerine bir son verdiğini görüyoruz. Bu kararla birlikte %9 olarak muhafaza edilen gecelik borç verme oranının işaret ettiği kısa vadeli faiz koridorunun %7,5 düzeyinde kaldığını da not edelim.


Merkezi yönetim brüt borç stoku 2010 yılını 473,3 milyar lira ile kapattı. Hazine'nin açıkladığı rakamlara göre, borç stoku lira'nın keskin değer kaybetmesinin ardından, Aralık ayında %1,7 artarak yılın en yüksek artışını kaydetti. Kamu borç stoku, GSYİH'nın yaklaşık %42'sini teşkil ettiği için, benzer ülkelere karşı daha olumlu bir portre çizmekte. Genel seçimlere doğru maliye politikalarında bir gevşemeye görmedikçe, liranın değer kaybının bu tabloyu önemli derecede bozmayacağını düşünüyoruz.


Merkez Bankası'nın (MB) düzenlediği Ocak ayının ikinci beklenti anketine göre, yıl sonu TÜFE beklentilerinde %6,56'dan %6,61'e ufak bir yükseliş bulunmakta. Gösterge faiz oranlarında ise, MB Başkanı'nın açıklamalarının ardından Ocak ayının ilk haftasındaki ankete kıyasla, ay sonu için tahminler %6,29'dan %6,50'ye artmış durumda. GSYİH büyüme oranında ise piyasanın beklentisi %4,5'lik resmi hedefin üzerinde %5 seyretmeye devam ediyor. Ancak diğer taraftan cari işlemler dengesindeki açık seviyesinin genişlemeye devam etmesini bekleyen katılımcılar, bu miktarın ilk ankete göre %3 genişleyerek 48,4 milyar dolara çıkmasını bekliyorlar.

Yukarı