BIST Piyasa Beklentisi

15.04.2016

Piyasa Beklentisi

Önceki günlerin aksine dün dar bantta dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi günü %0.10 oranında sınırlı düşüş ile tamamladı. Banka hisselerinin nispeten daha günlük olduğu günde bankacılık endeksi %0.58 yükseliş ile günü kapattı, sanayi endeksi ise %0.24'lük değer kaybetti. Dolar/TL kuru ise güne yükseliş ile başlamasına rağmen gün içine yaşanan satışlar ile hafif geriledi ve günü 2,8545'den kapadı.
ABD enflasyonu, dün piyasaların en fazla odaklandığı veri idi. Veri öncesinde Volkan Bozkır'ın AB üyelik tasarısına ilişkin yaptığı olumsuz açıklamalar ile beraber satış baskısı altında kalan BIST-100 endeksi, veri ile beraber yeniden toparlandı. Aylık bazda %0,1 olarak açıklanan ABD enflasyonu, yıllık bazda manşet %0,9 oldu. Beklentilerin altında kalan yıllık çekirdek enflasyon ise %2,2 olarak açıklandı. Fed başkanlarından Lockhart Nisan ayı faiz artırımını desteklemeyeceğini açıkladı. Lockhart'ın bu yılki toplantıda oy hakkı bulunmuyor. Fed'in daimi üyesi Jerome Powell ise, likiditedeki azalmanın finansal sistemi daha güvenli kılmak için ödemeye değer bir maliyet olduğunu belirtti.
Dün bir diğer önemli gündem maddesi de AB Parlamento'sunda oylanan "Türkiye İlerleme Raporu" idi. AB Parlamentosu tarafından onaylanan raporda, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine dair tarihsel ifadelere yer verilmiş olması konusunda açıklamalarda bulunan AB Bakanı Volkan Bozkır, "Maalesef şu ana kadar bu derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz." dedi. Söz konusu açıklamayla beraber piyasalarda kısa süreli sert bir satış dalgası görüldü.
Sabah saatlerinde gelen Çin verileri, piyasaları desteklemedi. 2009 krizinden bu yana en düşük büyümesini gösteren Çin ekonomisi 1Ç16'da %6,7 büyüdü. Perakende satışlar %10,5 yükselerek beklentileri karşıladı.
Bugün gerek yurtiçi gerek yurtdışında yoğun bir veri akışı söz konusu. 10:00'da Ocak ayı işsizlik oranı ve 11:00'da Mart ayı Bütçe Dengesi verileri ile 14:30'daki TCMB Beklenti Anketi sonuçları yurtiçinde yakından takip edilecek. Özellikle TCMB anketi önümüzdeki dönem ekonomik görünümüne ilişkin önemli bir öncü olmasından dolayı yakından izlenecek. Yurtdışında ise 16:15 ABD Sanayi Üretimi ve Kapasite verilerinin yanı sıra 17:00 Michigan Üni. Tüketici güveni piyasalarca yakından izlenecek. Özellikle Sanayi Üretimi verisi, ilk çeyrek ekonomik büyümesine ilişkin sinyal olarak kabul edileceğinden seans sonunda volatiliteye neden olabilir. Ayrıca haftasonu devam edecek olan IMF-Dünya Bankası Toplantılarından çıkacak mesajlar da yakından izlenecek.
Son işlem gününün fiyatlamaları, Dolar endeksi ve Euro/Dolar'daki yatay seyrin etkisiyle kur cephesinin sakin seyrettiğini gösteriyor. USD/TL kuru'nun dün kapanışımızdaki seviyelere yakın seyrettiğini görmekteyiz. Çin büyümesi nedeniyle satıcılı seyretse de söz konusu satışların zayıf kaldığı Asya borsalarına ek olarak ABD vadelilerinin yatay hareketi ve Avrupa borsalarındaki benzer açılış beklentisi yurtiçinde de yatay bir başlangıca işaret ediyor. Görünümü bozabilecek tek unsur hafif de olsa geri çekilen Petrol fiyatları olabilir. Petrol cephesinde tüm gözler 17 Nisan'da gerçekleştirilecek Doha toplantısında olacak.
Açılış sonrası 85.300 ve 86.300'ü ilk destek-direnç seviyeleri olarak izleyeceğiz. 86.300 üzerinde yükseliş eğilimi hızlanarak 87.000 üst direnci gündeme gelebilir. 85.300 kırıldığı takdirde ise yeni maliyetlenmeler için alt desteklerde denge arayışları beklenmelidir.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:00 Türkiye İşsizlik Oranı Oca. (Bekl: %11,2)
11:00 Türkiye Bütçe Dengesi Mar. (Bekl: 2.42 mlr TL)
12:00 Euro Bölgesi Dış Ticaret Dengesi Şub. (Bekl: €21.5 mlr)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi Nis.
15:30 ABD NY Fed İmalat Endeksi Nis. (Bekl: 2)
16:15 ABD Sanayi Üretimi - Aylık Mar. (Bekl: -%0,1)
16:15 ABD Kapasite Kullanım Oranı Mar. (Bekl: %0,1)
16:15 ABD İmalat Üretimi - Yıllık Mar. (Bekl: %0,1)
17:00 ABD Michigan Tüketici Güven End. Nis.-Öncü (B: 92)
19:30 ABD Fed/Evans konuşacak.
23:00 ABD Net Uzun Vadeli Ser. Akımları Şub. (Ö: -$12 mlr)
IMF-Dünya Bankası G20 ülkeleri ile zirve gerçekleştirecek.

Yukarı