BIST Piyasa Beklentisi

12.04.2016

Piyasa Beklentisi

Haftanın ilk gününe hafif alıcılı başlatan BİST 100 endeksinde gün içinde alımların gücünü arttırdığını görülürken, Özellikle HALKB hissesinde etkili olan alımların önderliğinde yükseliş gün boyunca etkili oldu ve endeks %1.80 oranında değer kazanımı ile 83.987 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksinin %2.28 oranında yükseldiği günde sanayi hisselerinin performansı bir miktar zayıf kaldı ve sanayi endeksi %1.43'lük değer kazanımı ile kapandı. Dolar/TL'de ise haftanın ilk gününde %0.63 oranında değer kaybı ile 2.8285'den kapandı.
İlk işlem gününde, yurtiçindeki cari işlemler dengesi dışında önemli bir veri akışı bulunmuyordu. Cari işlemler açığının beklentilerin altında 1,75 mlr $ seviyesinde açıklanması, piyasalardaki iyimserliği güçlendirdi. Öte yandan veriler dışında önemli konuşma ve görüşme takvimleri de piyasalarca takip edildi. Fed başkanlarından Rob Kaplan'ın konuşmasından önemli bir mesaj çıkmazken, Obama-Yellen zirvesinde orta ve uzun vadeli ekonomik görünüm, iş gücü piyasası, gelir eşitsizliğini ve potansiyel riskler değerlendirildi ve piyasayı etkileyecek bir açıklama gelmedi.
Hafta içerisinde takip edilmesi beklenen yeni Merkez Bankası Başkanı ise dün Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan kararname ile mevcut Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya oldu. Piyasaların ilk reaksiyonu ise, belirsizliğin ortadan kalktığı algısı üzerinden alım yönlü fiyatlamaları güçlenmesi şeklinde gerçekleşti. Gösterge tahvil faizlerinin, Çetinkaya isminin imzaya açılması sonrası %9,75'lere kadar geri çekildiğini gördük.
ABD'de dün Alcoa'nın finansallarıyla beraber ilk çeyrek bilanço dönemi resmen başladı. Alcoa'nın ilk çeyrek kârı bir hayli düşerek (%92) 16 mn dolar olarak açıklanırken, gelirleri %5 azalarak 4.9 mn Dolar olarak açıklandı. Uçak üreticisi Boeing'in ana tedarikçisi konumundaki Alcoa finansallarının ağır sanayi ve havacılık sektörü tarafındaki beklentileri de zayıflatacağı öngörülüyor.
Yeni günün takviminde 09:00'da açıklanacak Almanya enflasyonu ile veri akışı başlıyor. 11:30'da İngiltere enflasyonu ile devam edecek olan veriler, 15:30'da ABD ithalat fiyat endeksleri ile birlikte nihayetlenecek. 21:00'da ise ABD'de mart ayı aylık bütçe beyanı takip ediliyor olacak. 16:00 itibarıyla konuşmalara başlayacak olan Fed başkanlarından Harper'ın ardından sırasıyla 22:00'da John Williams ve 23:00'da Jeffrey Lacker'in konuşmaları izleniyor olacak. Söz konusu üyelerin oy hakkı bulunmadığından mesajların piyasa etkisi daha zayıf kalacaktır.
Küresel fiyatlamalar şimdilik zayıf tarafta yer alıyor. Kur cephesinin sakinliğine karşın Brent petroldeki $41 seviyesine doğru yükseliş ve Asya piyasalarındaki alışlar olumlu tarafta yer alan gelişmeler. Ancak ABD vadelilerinin geri çekilmeye devam etmesi ve Avrupa borsalarının düşüşle açılış beklentisi zayıf bir görünüm yarattı. Euro/Dolar'daki 1,1410'lara doğru, geri çekilmeye bağlı olarak Dolar endeksi (DXY)'nin 94 seviyesinin üzerine yeniden çıkması gelişmek olan ülke para birimlerini pek etkilememiş görünüyor. Söz konusu ülke paralarının USD karşısındaki değişiminin sınırlı olmasının yanı sıra, TL'nin açılışa doğru USD karşısında değer kazanım eğilimi, pozitif açılış beklentisini canlı tutuyor.
Hafif alıcılı açılış sonrası, 1 yılda 3 kez test edilen ve ardından sert satış görülen 84.300-84.500 bandı gün içi işlemlerde ilk direnç olarak takip edeceğiz. Günlük grafiklerde dün etkili olan alımlar sonrası toparlanma görülse de saatlik grafiklerde kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyesine ulaşmış olması kâr satışlarının görülme olasılığını arttırıyor. 83.000 olası gevşemelerde ilk destek konumunda olacaktır.

Bugün Açıklanacak Veriler

09:00 Almanya TÜFE - Aylık Mar. (Bekl: %0,8)
09:00 Almanya TÜFE - Yıllık Mar. (Bekl: %0,3)
11:30 İngiltere TÜFE - Aylık Mar. (Bekl: %0,3)
11:30 İngiltere TÜFE - Yıllık Mar. (Bekl: %0,4)
11:30 İngiltere ÜFE - Aylık Mar. (Bekl: %0,3)
13:00 ABD NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik End. Mar. (B: 93,6)
15:30 ABD İthalat Fiyat End. - Aylık Mar. (Bekl: %1)
16:00 ABD Fed/Harker konuşacak.
21:00 ABD Aylık Bütçe Beyanı Mar. (Bekl: -$103.5 mlr)
22:00 ABD Fed/Williams konuşacak.
23:00 ABD Fed/Lacker konuşacak.

Yukarı