BIST Piyasa Beklentisi

07.04.2016

Dün TUPRS temettüsünün etkisiyle negatif açılan daha sonra Moody's'in bankacılık sektörüne ilişkin açıklamalarıyla beraber satışları derinleşerek ikinci gün üstüste düşerek kapanan endeks, 81.511 seviyesinden günü tamamladı ve %1,75 değer kaybetti. Böylece endeks Hafta başından bu yana %2,11 değer kaybetmiş oldu. Bankacılık sektörü dün %1,76, sanayi endeksi ise %1,95 düşüş gösterdi.
Akşam saatlerinde Fed'in 15-16 Mart tarihli toplantı tutanaklarından yasıyanlar, Nisan ayında faiz artışının görüşüldüğü ancak üyelerin genel olarak ihtiyatlı kalmayı tercih ettiği yönündeydi. Fed başkanlarının çoğunluğu, yurtdışı gelişmelerin yarattığı zayıflığın tam olarak çözülmediği ve Amerikan ekonomisi üzerinde aşağı yönlü risk yaratmaya devam ettiği görüşüne sahip olunca, güvercin algı derinleşti. Öte yandan dün Moody's'in bankacılık sektörüne ilişkin yayınladığı güncellemede "bankacılık sisteminin görünümü yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyeti nedeniyle negatif" açıklamasını kullanması, Cuma günü yapacağı kredi notu değerlendirmesine ilişkin endişeleri artırmıştı. Ancak Fed tutanaklarının yarattığı küresel iyimserliğin, gün özelinde Moody's endişelerini berataraf edeceğini düşünüyoruz.
Yeni günde önemli veri akışları yer almıyor. Ağırlıklı olarak Merkez Bankaları izlenecek. 14:30'da ECB tutanaklarının takip edileceği günde, Mario Draghi'de bir basın toplantısı düzenleyecek. IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporundan bölümler yayınlayacak. Gece yarısı 00:30'da ise Fed Başkanı Janet Yellen, eski Fed başkanları ile bir araya gelecek.
İlk fiyatlamalar küresel piyasaların, tutanaklara pozitif reaksiyon gösterdiği yönünde birleşiyor. Asya piyasalarındaki karışık fiyatlamalara rağmen, ABD vadelilerinin dün bizim kapanışımızdan bu yana görülen değer kazanımları ve Avrupa borsalarının pozitif açılış beklentisi gün içi iyimserliği destekliyor. USD cephesine de yansıyan söz konusu iyimserlik TL'nin güçlü değer kazanımı olarak iç piyasalara yansıyacaktır. Brent tarafında $40'a kadar yükselen petrol fiyatları da yükseliş hareketine destek olabilir.
Teknik olarak alıcılı açılış sonrası, endeksin 82.300 direncini yakından izliyor olacağız. Yükselen kanal desteği konumunda yer alan seviyenin aşılıp üzerinde kalınması durumunda 83.000-83.500 seviyelerini izliyor olacağız. Aşağı yönlü hareketlerde ise 81.000 desteği karşımıza çıkıyor.

Yukarı