BIST Piyasa Beklentisi

30.03.2016

Piyasa Beklentisi

Geride bıraktığımız güne alıcılı başlayan ve gün ortasında 82.273'e kadar yükselen BİST 100 endeksi kapanışa doğru etkili olan satışlar ile bir miktar değer kaybetti ve %0.48 oranında yükseliş ile 81. 733 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %0.13 oranında düşüş ile kapanırken, sanayi endeksi ise %0.92 oranında yükseliş ile günü tamamladı. Dolar/TL ise %0.17'lik düşüş ile kapnışta 2.8645 seviyesinde idi.
Dün piyasaların gözü kulağı Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmadaydı. Hatırlanacağı üzere Fed başkanları, bir süredir ağırlıklı olarak "Nisan ayında yeni bir faiz artırımı" ihtimalini güçlendirecek nitelikte açıklamalar yapmaktaydı. Piyasalar ise Yellen'in duruma bakışının belirleyici olacağı fikrinden hareketle dünkü konuşmaya odaklanmıştı. Yellen, Fed başkanlarının faiz artırımında "temkinli bir şekilde ilerlemeleri" gerektiğini, zira küresel ekonominin artan riskler getirmekte olduğunu söyledi. Bu güvercin açıklamalar sonrası Dolar tüm küresel para birimlerine karşı değer kaybetme eğilimine geçerken, risk iştahının arttığına yönelik fiyatlamalar gördük.
Yellen'in konuşmasından önce gelen verilerde Ocak ayı S&P-CaseShiller konut fiyat endeksi gerek aylık gerekse yıllık bazda beklentilerden çok fazla sapmadı. Aylık bazda konut fiyatları %0,8 ile beklentilerin hafif üzerinde açıklanırken, yıllık bazda ise %5,7 ile tahminlerin bir miktar altında kaldı. ABD'de Mart ayı tüketici güven endeksi ise 96,2 ile beklentileri aşınca, seans sonuna doğru bir miktar gevşeme görüldü.
Gündem bugün Avrupa tarafına yoğunlaşmış durumdadır. Sabah saatlerinde Japonya'dan gelen Şubat ayı öncü sanayi üretimi verileri, ihracattaki düşüşün talebi zayıflatması ve Toyota'nın tesislerinde meydana gelen patlama nedeniyle Mart 2011'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek %6,2 geriledi. Günün devamında takip edilecek veriler 12:00'da Euro bölgesi güven endeksleri ve 15:00'daki Mart ayı Almanya öncü enflasyonu olacak. 15:15'de ise günün ABD'de açıklanacak tek önemli verisi olan ve Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam beklentilerini şekillendirebilecek nitelikteki ADP Özel Sektör İstihdam'ı izlenecek.
İlk fiyatlamalarda Yellen'in güvercin açıklamalarının etkisi net bir şekilde görünüyor. Küresel para birimlerinde USD karşısında değer kazanımı eğilimi gerek emtialar, gerekse küresel borsalar tarafında kendini gösteriyor. Asya borsalarının, Japonya dışında alıcılı fiyatlandığı günde ABD vadelilerinin alış yönünde olması ve Avrupa açılışlarının yükseliş beklentisinde olması yeni güne ilişkin bakışı güçlendiriyor. Dün gece 3,84'ün de altına gerileyen USD/TL ise şu anda izlediği seviyelerle alıcılı bir açılışa işaret ediyor.
Güne yurtdışının pozitif etkisiyle alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 82.300-82.400 bandını ilk dirençler olarak izleyeceğiz. Gün içi işlemlerde 82.400'ün aşılması halinde 83.500 direncine kadar hareketin devamı beklenebilir. 81.300 ise ilk destek konumunda olacaktır. Yükselen trend desteği de olan bu seviye kırılmadıkça geri çekilmeler düzeltme olarak algılanabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler

12:00 Euro Bölgesi Ekonomik Güven End. Mar. (Bekl: 103,8)
12:00 Euro Bölgesi İş Dünyası Güven End. Mar. (Bekl: 0,08)
12:00 Euro Bölgesi Reel Kesim Güven End. Mar. (Bekl: -4,3)
12:00 Euro Bölgesi Tüketici Güven End. Mar. (Bekl: -9,7)
15:00 Almanya TÜFE-Aylık Mar.-Geçici (Bekl: %0,6)
15:00 Almanya TÜFE-Yıllık Mar.-Geçici (Bekl: %0,1)
15:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdamı Mar. (Bekl: 197 Bin)
20:00 ABD Fed/Evans konuşacak.

Yukarı