BIST Piyasa Beklentisi

29.03.2016

Piyasa Beklentisi

Haftaya sakin başlayan BİST 100 endeksi gün ortasında 80.873'e kadar geri çekilmesine rağmen kapanışa doğru etkili olan alımlar ile toparlandı ve 81.344 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %0.43 oranında düşüş ile kapanırken, sanayi endeksi ise %0.50 oranında yükseliş ile günü tamamladı. Dolar/TL'de ise çok sınırlı değer kaybı ile 2.8695 seviyesinden kapandı.
Dün Avrupa piyasalarının "Paskalya Ertesi" nedeniyle kapalı olduğu günde, öğleden sonra yoğun veri akışını takip ettik. ABD tarafından gelen kişisel gelir-gider ve tüketici harcamaları verileri ile bekleyen konut satışları verileri dikkatle izlendi. PCE endekslerinin Şubat ayı okumaları, çekirdek veride beklentilerin hafif altında kaldı ve USD'deki sert geri çekilmeyle beraber piyasalarda iyimserliğe neden oldu. Ancak 17:00'da açıklanan bekleyen konut satışlarında beklentilerden oldukça sapan aylık %3,5'lik büyüme, endeksin günlük kazancını tamamen geri vererek günü, Cuma kapanışına yakın bir seviyede tamamlamasına neden oldu.
Yeni günde ise öğleden önce yurtiçinde yabancı ziyaretçi istatistikleri ile BDDK bankacılık sektörü kârlılığını izliyor olacağız. Yurtdışında ise yine öğleden sonra ABD kaynaklı veriler takip edilecek. Özellikle 16:00'daki S&P ve CaseShiller'in ortak hazırladığı konut fiyat endeksi, dün açıklanan güçlü satış datalarını destekler nitelikte açıklanırsa, piyasalarda gevşeme eğilimi hız kazanabilir. 17:00'daki ABD tüketici güven endeksi de fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecek bir diğer gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. 18:30'da ise Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasından çıkacak mesajlar öncü olarak USD fiyatlamalarında kendini gösterecektir.
Sabah saatlerindeki ilk fiyatlamalar gelişmekte olan ülke paralarının , yeniden 96 seviyesi üzerine çıkan dolar endeksine (DXY) rağmen, USD karşısında değer kazandıkları yönündedir. Özellikle benzer ekonomik kırılganlığa sahip olduğumuz ülke para birimlerinin USD'ye karşı değer kazanımı iç piyasalarda da bir miktar iyimserliğe neden olabilir. Asya borsalarının karışık fiyatlamalar sergilediği günde Japonya ve Çin'de geri çekilmeler söz konusu. Petrol fiyatlarının yükselişi, ABD vadelilerinin hafif alıcılı seyri ve tatilden dönen Avrupa borsalarının tepki hareketleri ile açılış beklentisi, iyimser havayı destekler niteliktedir.
USD/TL'deki yatay seyre benzer şekilde, dünkü kapanışına yakın bir açılış beklediğimiz endekste, 80.900 seviyesi ilk destek konumunu sürdürüyor. Yükseliş trendinin kanal desteği olan söz konusu seviye üzerinde kalındıkça hareketin devamı görülebilir. 80.900'ün altında ise gevşeme eğilimi hızlanarak 80.000 ve 79.600'e kadar çekilme görebiliriz. 82.000 ve 82.400 ise gün içi ilk dirençler olarak izlenecek.

Bugün Açıklanacak Veriler

11:00 Türkiye Yabancı Turist Sayısı Yıllık Şub. (Önck: -%6,4)
12:15 ABD Fed/Williams konuşacak.
14:00 Türkiye BDDK Bankacılık Kâr/Zarar Durumu Şub.
16:00 ABD S&P/CS Konut Fiyatları-Aylık Oca. (Bekl: %0,7)
16:00 ABD S&P/CS Konut Fiyatları-Yıllık Oca. (Bekl: %5,75)
17:00 ABD Tüketici Güven Endeksi Mar. (Bekl: 94)
18:30 ABD Fed/Yellen konuşacak.
20:00 ABD Fed/Kaplan konuşacak.
23:00 ABD Fed/Kaplan konuşacak.

Yukarı