BIST Piyasa Beklentisi

24.03.2016

Piyasa Beklentisi
Gevşeme eğiliminin dünde etkili olduğunu gördüğümüz BİST 100 endeksi %1.69 oranında değer kaybı ile 80.383 seviyesinden günü tamamladı. Bankacılık endeksinde %1.18 oranında düşüş yaşanırken, bir önceki gün nispete daha güçlü bir seyir izleyen Sanayi hisselerinde gün satışların bir miktar daha arttığını gördük ve sanayi endeksi günü %1.96 oranında kayıp ile kapadı. Dolar/TL'de ise tepki denemeleri zayıf kalırken, gün içinde dalgalı bir seyir izleyen kur %0.20 oranında yükseliş ile 2.8735'den kapandı.
Oldukça zayıf veri akışının olduğu dün, yurtiçinde 2015 yıl sonu işsizlik oranı ile ABD'den gelen yeni konut satışları verileri takip edildi. Her iki verinin de piyasa etkisi oldukça sınırlı kaldı. Türkiye'de 2015 yılı işsizlik oranı %10,3 seviyesinde gerçekleşti. Yeni konut satışları ise beklentileri çok hafif aşarak 512 bin adede yükselirken, aylık bazda %3,2'lik yükseliş beklentisine karşın sadece %2'lik bir artış gösterdi. Son zamanlarda Nisan ayına vurgu yapan açıklamaları sonrası özellikle oy hakkı olan üyelerin konuşmaları oldukça yakından takip ediliyor. Bullard'da bu minvalde açıklamalarda bulunarak, Nisan ayının faiz artışı için uygun olabileceğini belirtti. İstihdam tarafındaki iyileşmenin daha hızlı faiz artırımı gerektirdiğine dikkat çeken Bullard, %4,5'a düşeceğini öngördü.
Piyasalar bugün TCMB PPK toplantısına odaklanmış durumda. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın da büyük bir ihtimalle son toplantısı olacağı beklenen PPK toplantısı için analist ve ekonomistlerin görüşü, faizlerin değiştirilmeyeceği tahmini üzerinde yoğunlaşıyor. Ancak özellikle Cumhurbaşkanı başdanışmanı Cemil Ertem'in 17 Mart'ta faizlerin indirilebileceğine ilişkin yaptığı açıklamalar sonrasında TCMB'nin politika faizine dokunmasa da üst bantta 25 ila 50 baz puan arasında indirim yapabileceği beklentileri de göz ardı edilmemeli. Olası bir faiz indirimi 2 gündür sert satışlarla fiyatlanan piyasalarda olumsuz havayı bir miktar dağıtabilir.
PPK toplantısı dışındaki gündem ise ABD'de ağırlık kazanıyor. Saat 14:30'da haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı tüketim malları siparişleri öncü verisi, 15:45'te ise öncü hizmet PMI verileri, Dolar endeksi temelinde küresel piyasalarda volatiliteyi artırabilir.
Merkez Bankası öncesi ilk fiyatlamalar, bir miktar daha negatif tarafta yer alıyor. Yarın Paskalya tatili nedeniyle işlem görmeyecek olan önemli küresel borsalar bugün satış baskısı altında fiyatlanıyor. Asya borsalarının tamamı, hafta boyunca süren geri çekilmelerine devam ediyor. ABD vadeli kontratlarının satıcılı işlem gördüğü günde Avrupa borsalarının dünkü alıcılı kapanışları sonrasında yeni güne geri çekilmelerle başlaması bekleniyor. Emtia cephesinde petrol ve Altın fiyatları da gevşeme eğilimine devam etmekte.
Kur tarafında USD'nin gerek dolar endeksi (DXY) bazlı, gerek gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanma eğilimi sürüyor. Benzer kırılganlığa sahip olduğumuz ülke paralarının tamamında USD karşısında değer kazanımı söz konusu iken, Türk Lirası (TL) bir miktar pozitif ayrışarak gücünü koruma çabası gösteriyor. Bu durum, yeni günde satış baskısının nisbeten zayıf kalabileceğine işaret ediyor.
Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 80.000 desteğini yakından izleyeceğiz. Saatlik grafiklerde bazı göstergelerin aşırı satım seviyelerine gerilemiş olması, tutunma çabası ve tepki denemelerinin etkili olabileceğini gösteriyor. 80.000'in kırılması durumunda düzeltme hareketinden çok kısa vadeli düşüş trendine dönüş olarak algılanabileceğinden 79.600 ve 78.800 alt destek konumunda olacaktır. Tepkinin devamında ise 81.000 ve 81.500 dün içi dirençler olarak izleyeceğiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Perakende Satışlar - Aylık Şub. (Bekl: -%0,7)
11:30 İngiltere Perakende Satışlar - Yıllık Şub. (Bekl: %3,9)
14:00 Türkiye TCMB Politika Faizi (Bekl: %7,5 - Sabit)
14:00 Türkiye TCMB Faiz Koridoru (B: %7,25-%0,75 - Sabit)
14:15 ABD Fed/Bullard konuşacak.
14:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları (Bekl: 268 bin kişi)
14:30 ABD Dayanıklı Tük. Mal. Sip. Şub.-Öncü (Bekl: -%2,5)
15:45 ABD Hizmet PMI Mar.-Öncü (Bekl: 51,4)

Yukarı