BIST Piyasa Beklentisi

23.03.2016

Piyasa Beklentisi

Türkiye özelinde yaşanan siyasi temelli gelişmeler ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen 3 ayrı bombalı saldırı sonucu jeopolitik risklerin iyiden iyiye belirginleşmesi, kâr realizasyonları için zemin oluşturdu. Düne kadar son 16 işlem gününün sadece 1'inde değer kaybeden BIST-100 endeksi dün yaşanan gelişmeler ile bankacılık sektörü temelinde sert satışlara maruz kaldı. Dün sert satıcılı bir seyir izleyen endekste günü %1.96 oranın da değer kaybı ile 81.776 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi %3.37 oranında düşüş ile kapanırken, sanayi endeksi ise daha sınırlı değer kaybı ile %1.04 oranında düştü. Dolar/TL'de ise %0.31'lik yükseliş ile 2.8675'den kapandı.
Gün içi haber akışlarının etkisi oldukça sınırlı kaldı. Öğleden önce Avrupa'ya dair yoğun bir veri akışını takip ettik. Almanya ve Euro Bölgesi'ne ilişkin öncü PMI verileri, Almanya'nın İmalat PMI'ı dışında beklentileri karşılarken; İngiltere enflasyonu gerek aylık, gerekse yıllık bazda beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Zew endeksleri de beklentilerin altında kaldı. Öğleden sonraki veri akışında yurtiçinde açıklanan reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri, sanayi cephesinde pozitif gelişmelerin olduğuna işaret etti. ABD'den gelen verilerde ise konut fiyatları endeksi beklentiler dahilinde gelirken, öncü İmalat PMI 51,4 ile tahminlerin hafif altında kaldı.
Yeni günde ise oldukça sınırlı bir veri akışı ile karşı karşıyayız. Saat 10:00'da 2015 yılı işsizlik oranı açıklanacak. 16:00'da ABD'den açıklanacak yeni konut satışları verisi izleniyor olacak. Söz konusu sınırlı veri akışı içerisinde jeopolitik ve siyasi risklere ilişkin haberler takip edilmeye devam edilecek. Ayrıca yarın yapılacak olan ve Başkan Erdem Başçı'nın muhtemelen son toplantısı olacak olan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentilerin de fiyatlamalara dahil olduğunu görmekteyiz.
Brüksel'de yaşanan patlamanın fiyatlama etkisinin bugün de sürdüğünü görmekteyiz. USD'nin gelişen ve gelişmekte olan para birimlerine karşı değer kazanma eğiliminde olduğu yeni günde TL cephesi de mevcut görünüme uyumlu hareket ediyor. Asya borsalarının satıcılı seyrettiği, ABD vadelilerinin hafif geri çekilmeyle işlem gördüğü yeni güne Avrupa borsalarının da aşağı yönlü açılışlarla başlaması bekleniyor. Brent petrol tarafında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen, ABD ham petrolünde sınırlı da olsa $41'den $40'lara doğru geri çekilmeler görülmekte.
Hafif satıcılı bir açılış beklediğimiz BIST-100 endeksinde 81.200 desteği üzerinde bir tutunma çabası ve tepki alımları görebiliriz. Destekte tutunulamaması halinde 80.900-80.400 alt destek bandı gündeme gelebilir. 82.000-82.500 ise gün içi işlemlerde ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:00 Türkiye İşsizlik Oranı 2015 (Önck: %9,9)
14:40 Euro Bölgesi ECB/Weidmann konuşacak.
16:00 ABD Yeni Konut Satışları Şub. (Bekl: 510 bin)
16:00 ABD Yeni Konut Satışları-Aylık Şub. (Bekl: %3,2)

Yukarı