BIST Piyasa Beklentisi

16.03.2016

Piyasa Beklentisi

Geride kalan 11 gün boyunca aralıksız yükselen BIST-100 endeksinde ralli dün son buldu. Suriye konusunda gelen olumlu haber akışına rağmen yurtdışı piyasalarda görülen bozulmanın etkisiyle satıcılı bir seyir izleyen endeks 12. günü %1,35 geri çekilmeyle 79.031 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi hisselerinde tutunma çabası görülürken, satışlara öncülük eden bankacılık tarafında %2,4'lük bir değer kaybı görüldü.
Dün açıklanan verilerde öne çıkan noktalar yurtiçinde işsizlik ve bütçe dengesi olurken, yurtdışında ABD'den gelen perakende satışlar ve ÜFE verileri idi. Özellikle tüketim cephesinin talebini ortaya koyması açısından daha ön plana çıkan perakende satışlar, manşet ve çekirdek olarak -%0,1 değişim göstererek beklentilerden daha az daraldı. Üretici fiyatları tarafında ise sert sürprizler görülmedi. Yıllık manşet veri beklentilerin altında kalarak değişim göstermezken (%0), çekirdek veri beklentiler dahilinde %1,2 olarak açıklandı. İşsizlik oranı Aralık ayında %10,8 olarak açıklandı. Bütçe dengesi ise Şubat ayında 2.4 mlr TL fazla verdi.
Yurtiçinde önemli bir gündem maddesinin olmadığı bugün ise ABD'de sırayla oldukça önemli veriler açıklanacak. Günün en önemli gündemi hiç kuşkusuz dün başlayan ve bugün kararı açıklnacak olan Fed'in FOMC toplantısı ve 20:30'da Janet Yellen'in gerçekleştireceği basın toplantısında verilen mesajlar olacak. FOMC'nin faizlerde bu ay değişikliğe gitmesi beklenmiyor ancak makroekonomik tahminlerden geleceğe ilişkin bakış açısı görülmeye çalışılacak. Fed kararına kadar ise 14:30'da başlayacak veri maratonunda saat 14:30'da açıklanacak Şubat TÜFE verisi fiyatlamalarda etkili olacak en önemli gün içi veri konumunda. 14:30'da açıklanacak diğer veriler konut başlangıçları ve inşaat izinleri olacak. Saat 15:15'de ise sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerini izliyor olacağız.
İlk fiyatlamalarda ise dünkü olumsuz hava bir miktar dağılmış görünüyor. TL cephesinin sakin seyrettiği günde, Asya borsalarındaki geri çekilmelere rağmen, ABD vadelilerinin hafif toparlanma eğilimi ve Avrupa borsalarının güne pozitif başlayacağı beklentisi, iyimserliği destekliyor. Fed toplantısı öncesi'nde 14:30 ABD verilerine kadar piyasalarda sert hareketler beklemiyoruz.
Hafif tepki alışlarıyla bir açılış beklediğimiz endekste, 79.600 seviyesi gün içi işlemlerde ilk direnç olarak izlenecek.Tepkinin güçlenebilmesi için ilk etapta bu seviye aşılmalı. Aksi halde satıcıların tekrar etkili olduğunu görebiliriz. 79.600 üzerindeki hareketlerde ise 80.000-80.200 bandı üst direnç konumunda olacak. 78.800-78.500 ise gün içi işlemlerde ilk destek olarak izlenecek.

Yukarı