BIST Piyasa Beklentisi

14.03.2016

Piyasa Beklentisi

Yurtiçi ve yurtdışı gündemin yoğun değil ancak önemli gelişmelere sahip olduğu haftada BIST-100 endeksi %,84 değer kazanarak 79.380 seviyesinden haftayı tamamladı. Özellikle ECB'nin faizleri indirmesi sonrası coşkunun arttığı endekste üst üste 10 işlem günü (2 işlem haftası) kapanışlar pozitif oldu. Hacim tarafının da güçlü olduğu endeks, ECB toplantısının olduğu Perşembe gününde 5.8 mn TL'lik hacim ile 24 Kasım'dan bu yana en yüksek günlük işlem büyüklüğü gerçekleşti.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta yurtiçinde sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi, yurtdışında ise ECB'nin kritik Mart ayı toplantısı takip edilmişti. Sanayi üretiminin beklentileri aşarak %5,6 büyürken, cari işlemler dengesi beklentiler dahilinde $2,2 mlr açık verdi. Ancak ECB tüm piyasaları şaşırtarak mevduat faizindeki 10 bp.'lık indirimin yanı sıra marjinal fonlama faizi ve poltiika faizini de 5'er baz puan aşağı çekti. Draghi ise yaptığı açıklamalarda faizlerin uzun bir süre bu seviyelerde kalacağını düşündüklerini ifade ederek yakın vadede bir faiz indirimi olmayacağına dikkat çekti. ECB ayrıca €10 mlr artırılması beklenen aylık tahvil alım programını €30 mlr artırdı ve yatırımn yapılabilir nota sahip banka dışı şirketlerin tahvillerinin de sisteme eklenmesine imkan tanındığını açıkladı.
Euro Bölgesi'nin sanayi üretimi dışında herhangi bir verinin açıklanmayacağı günde, Ankara-Güvenpark'da yaşanan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamalarına göre 34 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği elim patlama sonucu oluşan jeopolitik risk primi üzerinden fiyatlamaları takip edeceğiz. Haftanın geri kalanı ise ağırlıklı olarak merkez bankaları ve ABD verileri temelli ilerleyecek. Haftanın en önemli iki gündemi hiç şüphesiz Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Şubat ayı Enflasyonu ve Fed'in toplantı sonuçları olacak. Faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmeyen Fed'in toplantı sonrası makroekonomik projeksiyonları ve başkan Janet Yellen'in yapacağı basın toplantısında vereceği mesajlar yakından izlenecek. Fed'in yanı sıra yarın Japonya, Perşembe ise İngiltere Merkez Bankaları para politikası kurulu toplantı sonuçlarını açıklayacaklar. Her iki toplantıdan da para politikası değişikliği beklenmiyor.
Yurtiçinde yakından izlenecek önemli bir veri bulunmazken haftanın devamında makroekonomik gündem ABD özelinde oluşacak. ABD'de yarın perakende satışlar ve ÜFE, Çarşamba günü TÜFE ve Sanayi Üretim verileri, Perşembe ise cari işlemler dengesini izliyor olacağız. Perşembe günü Euro Bölgesi enflasyonu ise, ECB toplantısı sonrası önemi azalsa da piyasaların radarında olacak diğer bir gündem maddesidir.
Küresel piyasalarda ilk fiyatlamalar Asya cephesinin alıcılı seyrettiği, ABD vadelilerinin ise hafif negatif fiyatlamalar gösterdiği yönündedir. Petrol fiyatlarının ve emtiaların büyük değişimler göstermediği yeni haftanın başlangıcında yukarı yönlü açılışlar bekleniyor. Euro'nun USD karşısında sınırlı da olsa değer kazanmaya devam ettiği süreçte, gelişmekte olan ülke para birimleri bu harekete ayak uydurabilmiş değil. Risk priminin temelinde oluşan fiyatlamalarda ise TL'nin, USD karşısında bir miktar değer kaybettiğini izlemekteyiz. Risk primi temelinde hareketler, USD/TL kurunu 2,88'lere kadar taşımıştır.
Teknik anlamda hafif satıcılı bir açılış sonrasında 79.000 ilk desteği üzerinde tutunma çabası görülebilir. 79.000'in kırılması halinde 78.500-78.400 bandını takip edeceğimiz endekste, 80.000 ise ilk direnç konumunu sürdürüyor.

Bugün Açıklanacak Veriler

12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi - Aylık Oca. (Bekl: %1,6)
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi -Yıllık Oca. (Bekl: %1,5)

 

Yukarı