BIST Piyasa Beklentisi

10.03.2016

Piyasa Beklentisi

Güne yatay başlayan BIST-100 endeksi, USD/TL kurundaki gevşeme ve bankacılık hisselerinde görülen alımlarla beraber değer kazandı ve söz konusu hareketini gün boyunca sürdürdü. Dün günü %1,36 yükselişle 78.738 seviyesinden tamamlayan endekste hacim 4.51 mlr TL oldu. Bankacılık endeksi %2,13 değer kazanarak dünkü yükselişe destek oldu.
Bugün önemli iki gündem maddesi oldukça yakından takip edilecek. Saat 10:00'da Ocak ayı Cari İşlemler Dengesi verisini izliyor olacağız. Ancak günün en önemli veri ve haber akışı saat 14:45'deki ECB kararı ve 15:30'da Draghi'nin gerçekleştireceği basın toplantısı olacak. 14:45'teki kararda politika ve marjinal fonlama faizlerinde değişiklik beklenmezken, halihazırda -%0,3 ile negatif bölgede yer alan mevduat faizinin 10 baz puan daha aşağı çekilerek -%0,4 olarak belirlenmesi bekleniyor. Faiz kararı kadar dikkat edilecek bir diğer nokta ise Draghi'nin basın toplantısında "parasal genişleme" konusunda yapabileceği olası açıklamalar olabilir. Aylık tahvil alım programının 60 milyar euro'dan 70 milyar euro'ya çıkartılabileceği ve vadenin 2017 yılına kadar uzatılabileceği kararını bekleyen analist ve ekonomistler de bulunuyor. Piyasaların endişesi ise olası hamlelerin "ne denli başarılı olacağı" yönünde yoğunlaşıyor.
Dün veri akışının oldukça zayıf olduğu bir gün geçirdik. İngiltere'nin sanayi üretimi yıllık bazda artış gösterirken, ABD'de toptan stoklar sürpriz bir şekilde %0,3 yükseliş gösterdi, toptan satışlar ise %1,3 ile beklentilerden sert daraldı. Akşam saatlerinde açıklanan ham petrol stokları verisi beklentiler dahilinde geldi. Dizel ürün talebinin artışı ile beraber akaryakıt stoklarının ise Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesi, petrol fiyatlarını üç ayın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Sabah saatlerinde gelen ilk verilere göre ise, Güney Kore Merkez Bankası faiz oranını rekor düşük seviye olan %1,5'ta tutarken, Çin'de yıllık enflasyon %2,3 ile 2014'ün ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Önemli gündem maddelerini takip edeceğimiz güne TL'nin USD karşısında gücünü koruduğu ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin de USD karşısında değer kazanma eğiliminde olduğu bir tabloda başlıyoruz. Bu noktada ECB öncesi Euro'nun Dolar karşısında hafif değer kaybı dikkat çekiyor. Altın fiyatlarındaki geri çekilmeler de risk iştahının bir miktar arttığına işaret ediyor. Brent petrol ve ABD ham petrolü fiyatlarının, petrol stokları verisinden destek bulduğu günde borsalar ise karışık seyrediyor. Asya piyasalarında Japonya, Güney Kore ve Hong Kong'daki güçlü değer alımlarına karşın Çin'de sınırlı bir değer kaybı söz konusu. ABD vadelilerinin yataya yakın seyrettiği gün başlangıcında Avrupa piyasalarının hafif tepki alımları ile açılış yapması bekleniyor.
Yatay açılış beklediğimiz endekste 79.500 direncine kadar açılışta yükseliş görülebilir ve bu seviyeden kâr satışları yaşanabilir. 79.500'ün geçilmesi durumunda 80.000-80.300 bandına kadar yükseliş gösterebileceğini düşündüğümüz endekste 78.250 ise ilk ara destek olarak gün içinde izlenebilir. Söz konusu destek üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş hareketi gücünü koruyacaktır.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:00 Türkiye Cari İşlemler Dengesi Oca. (Bekl: -$2,4 mlr)
14:45 Euro Bölgesi Politika Faizi (Bekl: %0,05 - Sabit)
14:45 Euro Bölgesi Mevduat Faizi (Bekl: -%0,4 - 10 bp. Düşüş)
14:45 Euro Bölgesi Marjinal Fonlama (Bekl: %0,3)
15:30 Euro Bölgesi ECB/Draghi'nin basın toplantısı
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başv. (Bekl: 275 bin)
21:00 ABD Aylık Bütçe Beyanı Şub. (Bekl: -$196,3 mlr)

Yukarı