BIST Piyasa Beklentisi

07.03.2016

Piyasa Beklentisi

Önemli ve yoğun bir veri akışını geride bıraktığımız haftada alıcıların ağırlık kazandığını gördük. Enflasyon ve Tarım Dışı İstihdam verileri ile PMI'ların açıklandığı Mart ayının ilk haftasının tüm işlem günleri alıcılı kapanış gösterdi. Haftayı 74.900 seviyelerinden açan endeks bir ara 77.500'e kadar yükselse de, Tarım Dışı İstihdam'ın beklentileri aşmasıyla beraber yerini bir miktar kâr realizasyonuna bıraktı ve haftayı 77.191 seviyesinden tamamladı. Söz konusu kapanış Cuma günü için %0,47, haftalık olarak ise %3,02'lik bir değer kazancına işaret etti. Haftaya zayıf başlayan işlem hacimleri ise Cuma günü itibarıyla 4.52 mn TL'ye ulaştı.
PMI'lar ile başlayan ve yurtiçinde enflasyon ile devam eden yoğun veri akışı sonrası Cuma günü tüm piyasaların kilitlendiği esas konu Tarım Dışı İstihdam (TDİ) oldu. Özellikle hafta içinde öncü verilerini yakından takip ettiğimiz TDİ açısından ilk gelen öncü veriler ve Bej Kitap raporunda yapılan vurgu TDİ beklentilerini 195 bin kişi seviyesine kadar yükseltmişti. Ancak ABD ekonomisinin önemli bir kısmını temsil eden hizmet sektörüne ilişkin PMI endeksinin alt segmenti olan "istihdam" sürpriz şekilde 50 kritik eşiğini kırınca TDİ beklentileri 188 bin kişiye kadar geriledi. Cuma günü açıklanan veriye göre TDİ 242 bin kişi ile beklentileri aşarken, Ocak ayı istihdam artışı da 151 bin kişiden 172 bin kişiye revize oldu. Söz konusu veriyle beraber piysalarda bir miktar baskı görülse de endeksi, ortalama saatlik kazançlar verisi ayakta tuttu. %0,2'lik yükseliş beklentisinin aksine %0,1 düşüş gösteren ortalama saatlik kazançlar enflasyonist beklentileri aşağı çekti.
ABD'de veri takviminin oldukça zayıf olduğu haftada yurtiçi verilere ve ECB'nin kritik Mart ayı toplantısına odaklanacağız. Yurtiçinde yarın açıklanacak olan Sanayi Üretimi ve Perşembe günü gelecek olan Cari İşlemler Dengesi verileri yakından izlenecek. En önemli gündem maddesi ise Perşembe 14:45'te gerçekleştirilecek olan ECB toplantısında "negatif" mevduat faizinin -%0,3'ten -%0,4'e revize edilmesi beklenirken, politika faizinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ayrıca para politikalarının gözden geçirileceği bu toplantının ardından Draghi'nin gerçekleştireceği basın toplantısı ve toplantı özeti de en az kararlar kadar önem taşıyor.
Yeni haftanın ilk işlem gününde, geçtiğimiz hafatda görülen coşkunun yerini bir miktar düzeltme eğilimine bıraktığını görüyoruz. Çok sert hareketler olmasa da Asya piyasalarında dalgalı ve negatif yönde eğilim görülüyor. Çin piyasaları, Başbakan'ın "kalkınma için gereken neyse yapılmalı" mesajına rağmen kararsız fiyatlamalar gösteriyor. ABD vadelilerinde de kendi kapanışlarına göre yataya yakın hareketler gösterdiği günde, Avrupa borsalarının da açılışta düzeltmeler göstermesi bekleniyor. TL cephesinin oldukça sakin kaldığını, USD'nin ise gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanımı eğiliminde olduğunu ancak hareketlerin zayıf kaldığını izliyoruz.
Kısa vadeli göstergelerinin aşırı alım seviyelerine ulaşmasına rağmen, 200 günlük (üssel) hareketli ortalamanın üzerinde haftanın tamamlanmasını olumlu buluyoruz. 3 ay sonunda tekrar ortalamanın üzerinde olunması trendin devam edebileceğine işaret ediyor. Hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 76.250 üzerinde kalındığı sürece 77.500 direnci izlenerek 80.000 hedef alınabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler

11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni Mar. (Bekl: 8,3)
13:30 Euro Bölgesi AB Liderleri ve Türkiye Brüksel'de toplanacak
16:00 Euro Bölgesi AB Ekonomi Bakanları toplanacak.
17:00 ABD Fed İşgücü Piyasası Endeksi Şub.
17:30 Türkiye Hazine Nakit Gerç. Şub. (Ö: -5,6mlr TL)
20:00 ABD Fed/Fischer ve Fed/Brainard konuşacak.
22:00 ABD Tüketici Kredileri Değişimi Oca. (Bekl: $16.5 mlr)
Türkiye TRGYO 4Ç15 finansallarını açıklayacak.

Yukarı