BIST Piyasa Beklentisi

02.03.2016

Piyasa Beklentisi

Hafta başındaki güçlü alışlar sonrası dün güne kâr satışlarıyla başlayan BIST-100 endeksi 75.642-76.184 gibi dar bir bantta dalgalanarak günü %0,19 değer kazanımı ile 75.955 seviyesinde tamamladı. Hacmin zayıflamaya devam ettiği haftada dün 3.44 mn TL büyüklüğünde işlem gerçekleşti.

Dün İmalat PMI verilerinin izlendiği günde, gerek Avrupa, gerekse ABD'de imalat cephesinin toparlanma çabası içinde olduğu görülmektedir. ABD'de özellikle takip edilen ISM İmalat endeksinin 49,5 ile beklentileri aşması ve "daralma" bölgesinden çıkma çabaları, Fed tarafından dikkatle takip edilecektir. Öte yandan Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam (TDİ) öncesinde öncü kabul edilebilecek olan İmalat cephesinin istihdam eğilimini ölçen alt endeks %2,6 yükselerek beklentileri güçlendirdi. Söz konusu veriyle beraber ikinci faiz artırımının zamanlaması konusunda Eylül ayına ilişkin görüşler artmaya başlamış görünüyor. Yurtiçi verilerde ise imalat PMI'ın hafif bir ivme kaybettiği, İstanbul'da perakende fiyatların aylık %1,29 artış gösterdiği ve Şubat ayı ihracatının $10,79 mlr ile bir miktar toparlandığını gözlemledik. Öte yandan TCMB'nin PPK toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklarda öne çıkan vurgu, "ihtiyaç duyulduğu takdirde TL'yi koruyup destekleyecek önlemlerin alınabileceği" idi.

Bugün gündemde öne çıkan veri, TDİ beklentilerine yön vermesi açısından öncü kabul edilen ADP özel sektör istihdam raporu olacak. 188 bin kişi olarak beklenen veride, tahminlerin aşılması durumunda TDİ beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlar görülebilir ki bu durum piyasalarca "negatif" algılanacaktır. Piyasaların kapanması sonrası açıklanacak olan "Bej Kitap" raporunda ise Fed başkanlarının ve bölgelerin "ekonomik görünüme dair görüşleri"nden net bir konsensus mesaj izlenmeye çalışılacak.

Moody's'in Çin'in kredi görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesine rağmen, ABD borsalarının Mart ayına sert değer kazanımı ile başlaması küresel bazda bir iyimserlik havası oluşturmuş durumdadır. Japonya'nın %4, Çin'in %3,5 civarı yükseldiği Asya borsalarına ek olarak ABD vadelilerinin de alıcılı seyrini sürmesi iyimser bakışın bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Petrol fiyatlarındaki hafif yükselişin de bugün açılışta endekslere destek olabileceği fikrindeyiz. İyimser havayı destekleyecek bir diğer done ise Dünya borsalarına ek olarak Avrupa piyasalarının da pozitif açılış beklentisi olacaktır.
Teknik olarak sert alıcılı açılış sonrası, 200 günlük (üssel) hareketli ortalamanın da geçtiği 76.250 seviyesi üzerindeki açılış sonrası bu seviye üzerinde yukarı hareketin devamını bekliyoruz. 77.100 direncinin yakından izleneceği endekste 75.600 ve 74.750 seviyeleri de olası geri çekilmelerde kısa vadeli destek konumunda olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler

10:30 Euro Bölgesi ECB/Coeure konuşacak.
12:00 Euro Bölgesi ÜFE-Aylık Oca. (Bekl: -%1)
12:00 Euro Bölgesi ÜFE-Yıllık Oca. (Bekl: -%2.9)
15:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdamı Şub. (Bekl: 188 bin kişi)
16:45 ABD ISM New York End. Şub. (Önck: 54.6)
17:00 ABD Fed/Williams konuşacak.
19:00 Euro Bölgesi ECB/Coeure konuşacak.
21:00 ABD Fed Bej Kitap Raporunu yayınlayacak.
ENKAI 4Ç15 finansal sonuçları.

Yukarı