BIST Piyasa Beklentisi

18.02.2016

Piyasa Beklentisi
Hafif aşağı yönlü açılış sonrası 200 saatlik (üssel) hareketli ortalamalarının üzerine çıktıktan sonra alıcıların güçlendiği BIST-100 endeksi günü %2,62 değer kazanımı ile 72.805 seviyesinde kapattı. Böylece endeks %4,11 oranında yükseldiği 15 Ocak tarihinden bu yana en büyük günlük değer kazancı görüldü. Alışların, tıpkı satışlar gibi hacimli olması ve 4.38 mlr TL'lik işlem hacmi, dün öne çıkan diğer önemli unsurlar idi.

Oldukça yoğun bir veri akışını geride bıraktığımız ABD'den gelen datalar borsalardan çok USD'nin değeri üzerinde volatilitelere neden oldu. Aylık bazda açıklanan Konut başlangıçları %3.8, inşaat izinleri ise %0.3 ile beklentilerin oldukça üzerinde daraldı. ÜFE ise gerek manşet, gerekse çekirdek bazda beklentilerin üzerinde kaldı ve enflasyonist algıyı güçlendirdi. Sanayi Üretimi ise Ocak ayında %0,9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterirken, kapasite kullanıım oranı %77.1'e çıktı. ÜFE ve Sanayi Üretimi'nden, Fed'in makroekonomiye dair olumlu sinyaller alabileceği algısı ortaya çıkınca hafif tepki hareketinde bulunan USD/TRY kuru gördük ancak piyasalar bu harekete pek aldırmadı. İran-Irak Petrol Bakanları zirvesi sonrası İran Petrol bakanı Zanganeh'in "Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela'ya destek" açıklamaları sonucu petrol endişeleri rahatladı.

Fed'in açıkladığı 26-27 Ocak toplantı tutanaklarında ise, ABD ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığı, çoğu yetkilinin yeni bir faiz artırımı öncesi "bekle-gör" politikasını uygun bulduğunu ve faiz artırımlarının zamanlaması ile hızının ekonomik verilere bağlı olacağını yeniden vurguladı. Tutanaklar gelişmekte olan ülke para birimlerine değer kazandırırken, borsalardaki fiyatlamaları da pozitif etkiledi. Asya piyasalarının tamamının alıcılı işlem gördüğü günde, ABD vadelileri de bizim kapanışımız sonrası hafif yukarı yönlü seyrini devam ettiriyor.

Günün veri ajandasında ise 14:30'da açıklanacak olan TCMB beklenti anketi sonuçları ve ECB toplantı tutanakları öne çıkan gündem maddeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Dün Ankara'da yaşanan üzücü saldırı sonrası 28 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve 61 vatandaşımızın yaralı olduğu açıklanmıştı. Söz konusu haberin jeopolitik ve siyasi risk primini artırması ile birlikte Türk Lirası'nın gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrıştığını ve dün kapanıştaki seviyelerini koruduğunu görmekteyiz. Bu durum açılışta bir miktar baskıya neden olabilir. Avrupa borsalarının yeni güne karışık fiyatlamalarla başlaması bekleniyor.

Hafif satıcılı başlangıç sonrasında 72.200-72.000 bandı ilk destekler olarka karşımıza çıkıyor. 73.500 ve 73.900 seviyelerini direnç olarak izlediğimiz endekste, saatlik göstergelerin aşırı alım seviyelerine ulaşmış olması, dirençlerin test edilme ihtimalini zayıflatıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:00 Euro Bölgesi Cari İşlemler Dengesi Ara. (Önck: €26.4 mlr)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi
14:30 Euro Bölgesi ECB Toplantı Tutanakları
15:30 ABD Philadelphia Fed İş Dünyası End. Şub. (Bekl: -3)
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları (Bekl: 275 Bin)
17:00 ABD Öncü Göstergeler Endeksi Oca. (Bekl: -%0.2)
18:00 Euro Bölgesi AB Liderler Zirvesi Brüksel'de başlayacak.
22:30 ABD Fed/Williams konuşacak.

Yukarı