BIST Piyasa Beklentisi

17.02.2016

Piyasa Beklentisi

Dün sabah açılışla beraber oluşan iyimserlik gün içerisinde dalgalı ancak alıcılı bir seyir göstermişti. Ancak seans sonuna doğru gelen satış baskısı ile beraber günü %0.08 oranında çok sınırlı bir geri çekilme ile 70.949 seviyesinden günü tamamladı. Veri akışının sınrılı olduğu günde yatırımcıların son dönemlerdeki iştahlı işlemlerine nispeten daha zayıf sayılabilecek 3.32 mlr TL'lik işlem hacmi gerçekleşti.

Piyasaları önemli ölçüde etkileyecek bir verinin olmadığı dün, Çin'de yeni açılan krediler Yuan bazında 2.5 trl Yen ile rekor kırmış ve bu durum Asya piyasalarının canlanmasına neden olmuştu. Gün içinde ise İngiltere'de Ocak ayı enflasyonu yıllık %0,3 ile beklentilere paralel açıklanırken, Almanya'da açılan Zew endeksleri cari duruma ilişkin endişeleri ortaya koyarken, beklenti endeksi geleceğe ilişkin tahminlerin aşağı yönlü olduğuna işaret etti. Ancak piyasa Zew beklenti endeksinde sert bir düşüş olacağını öngördüğünden (hatta "0" olan tahminlerin üzerinde "1" seviyesinde gerçekleşti) sınırlı bir reaksyion gösterdi. ABD tarafında ise Empire İmalat Endeksi, -16,6 ile beklentilerden fazla daraldı ve bu daralma seyrini üst üste 7. aya taşıdı.

Bugün ABD verilerine odaklanıyor olacağız. Saat 15:30'da açıklanacak olan konut piyasası verileri ve ÜFE, 16:15'te açıklanacak olan Ocak ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ikinci seansta fiyatlamalar üzerinde etkili olacak gündem maddeleri olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan saat 21:00'da açıklanacak olan Fed'in 26-27 Ocak'ta gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında "negatif faize" ve "ikinci faiz artırımına" ilişkin görüşler yakından takip edilecek. Öte yandan dün Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela'nın petrol üretimini Ocak seviyelerine fiksleme konusunda aldığı kararın ardından, Irak-İran arasında gerçekleşecek petrol zirvesinin önemi daha da artmış durumda.

İlk fiyatlamalarda Asya cephesi sabahın erken saatlerinde görülen kayıplarını bir miktar telafi etmiş görünse de tablo halen karışık. PBOC'nin günlük yuan referans kurunu düşürmesi ile beraber oluşan satış dalgası Çin'de yerini alımlara bırakırken, Shinzo Abe'nin danışmanından gelen ek teşvik sinyallerine rağmen Japonya borsası satış tarafında. Hafta başından bu yana, jeopolitik riskler temelinde diğer gelişmekte olan ülke (GOÜ) paralarından bağımsız hareket eden TL, gün açılışında 2,9830'lara kadar yükselse de 2,98 etrafında sert dalgalanmalar ile stabilize olma çabasında. ABD vadelilerinin kapanışımız sonrası yukarı yönlü hareketi bir miktar iyimserlik yaratmakta.

Yatay açılan BIST-100 cephesinde, günlük grafiklerde bazı göstergeler toparlanma çabasında olsa da alıcılar halen yeteri kadar güçlü değil. Mevcut jeopolitik gündeme bağlı olarak volatilitenin yüksek olduğunu görebiliriz. 70.400 ilk destek seviyesi olarak izlenecek olup, söz konusu seviyenin altında 70.000 ve 69.400'ü izleyeceğiz. 71.500 direnci ise geçerliliğini koruyor. Yükselişin devamı için 71.500 üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

 

Yukarı