BIST Piyasa Beklentisi

15.02.2016

Geride bıraktığımız hafta Çin'in kapalı olduğu ve satış baskısında geçen bir hafta oldu. Veri akışlarının da fiyatlama etkilerinin değiştiği bir hafta seyrettik. BIST-100 endeksi geçtiğimiz hafta 5 işlem gününün 4'ünde değer kaybederek haftalık bazda %4.4 düştü ve 70.937 seviyesinde haftayı kapattı. Bu seviye Cuma gününün yatay kapandığına (değişim sadece %0.01) işaret etti. Hacimli geçen haftada, ortalama ... mlr TL'lik günlük işlem hacmi gerçekleşti.
Geride bıraktığımız haftanın veri fiyatlama etkileri; Fed beklentilerinin yerini küresel endişelere bırakmasıyla birlikte değişmiş görünüyor. ABD'de "kötü veri iyi algılanır" dönemi, geçtiğimiz hafta beklentilerin altında verilerin satılıp, beklentilerin üzerindeki verilerin alış yönlü katkı yapmasıyla beraber sona ermiş gibi duruyor. Hafta başlangıcında açıklanan verilerde Japonya ekonomisi 4Ç15'te %1.4 ile beklentilerden fazla daralırken, Çin'de ihracat ve ithalat cephesinde sırasıyla %11.2 ve %18.8'lik sert düşüşler ekonomiye ilişkin endişeleri güçlendirdi. Yurtiçinde ise Suriye kaynaklı artan politik gerilim takip edildi.
Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları "Başkanlık Günü" nedeniyle kapalı olacak. Yurtiçinde saat 10:00'da İşsizlik ve saat 11:30'daki Bütçe Dengesi yakından takip edilecek. Saat 16:00'da ise ECB Başkanı Mario Draghi konuşacak. Haftanın kalanında ise ABD'de Çarşamba sanayi üretimi, konut verileri, ÜFE ve Fed tutanakları açıklanacak. Cuma günkü TÜFE verisi ise haftanın en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'da ise Perşembe günü açıklanacak olan ECB tutanaklarından, Mart toplantısında konuşulabilecek olası gelişmeler takip edilecek. Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirilecek olan "AB Liderler Zirvesi", politik riskler noktasında önemli bir gündem maddesi. Yurtiçinde ise Perşembe açıklanacak olan TCMB Beklenti Anketi sonuçları ve Cuma günkü tüketici güven endeksi izlenecek.
Hafta başlangıcı fiyatlamaları, gelişmekte olan piyasaların lehine görünüyor. Asya borsalarında tatilden dönen Çin, gerek geçtiğimiz haftaki kayıpların gerek dış ticaret tarafındaki zayıflamanın negatif fiyatlamasını yaşıyor. Diğer Asya borsalarında ise Japonya öncülüğünde yükselişler görülüyor. Veriler sonrası teşvik beklentilerinin güçlendiği Japonya'da Nikkei %7'yi aşan değer kazanımları söz konusu. Real dışında kırılgan ülke para birimlerinin USD karşısında değer kazandığı güdne TL'nin bu harekete ayak uyduramaması dış faktörlerin yaratabileceği iyimserliği bir miktar sınırlandırabilir. ABD borsaları kapalı olsa da endeks vadelileri açık ve Cuma günü kapanışımızdaki seviyelere göre %1,75-1,8'e yakın değer kazanımları ile işlem görüyor. Özellikle brent petrolün $33'lere kadar yükseldiği günde Altın fiyatlarının $1.219 seviyesine düşmesi de piyasalarda risk iştahının bir miktar daha güçlendiğine işaret ediyor.
Yurtdışı piyasalardaki pozitif seyrin etkisiyle güne alıcılı açılan endekste günlük ve saatlik göstergelerin zayıf görünümü teknik açıdan yukarı potansiyeli sınırlamış durumdadır. 71.500 aşılmadıkça yükselişler tepki boyutunda kalacaktır. 71.500 üzerinde 72.000 ve 72.300 gün içi dirençleri izleniyor olacak. Gün içi destek seviyesi ise 70.400'de oluşuyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye İşsizlik Oranı Kas. (Bekl: %10.8)
10:00 Türkiye Bütçe Dengesi Oca. (Önck: -17,2 mlr TL)
12:00 Euro Bölgesi Dış Tic. Dengesi Ara. (Bekl: €27.5 mlr)
16:00 Euro Bölgesi ECB/Draghi konuşacak.
Türkiye TKNSA 4Ç15 finansalları
ABD Borsaları "Başkanlık Günü" nedeniyle kapalı.

 

Yukarı