BIST Piyasa Beklentisi

11.02.2016

Güne küresel piyasalardaki iyimserlikle beraber alıcılı başlayan endeks, Avrupa borsalarının Deutsche Bank temelinde yükselişinden destek bularak 72.250 seviyesine kadar yükselmişti. Bu seviyeden hafif kâr realizasyonları ile karşılaşsa da alıcılı seyrini sürdüren endeks, saat 15:30 sonrası Fed Başkanı Yellen'in konuşması sonrasında satış baskısıyla karşılaşarak günü %0.28'lik sınırlı değer kazanımıyla 71.614 seviyesinden tamamladı.
Önemli bir veri akışının olmadığı günde piyasaların gözü kulağı Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarındaydı. Özellikle ikinci faiz artırımının olup olmayacağı, olacaksa da zamanlaması hakkında mesajların alınmaya çalışıldığı konuşma özelinde analist ve ekonomistler, Mart ayı ihtimalinin masadan kalktığı görüşünde yoğunlaşmaktalar. Yellen yaptığı açıklamalarda küresel oynaklıklara dikkat çekerek, söz konusu oynaklıkların Fed'in tahminlerini değiştirebileceği, ancak "kademeli artış" tarafındaki duruşlarından vazgeçmediklerini ifade etti. Konuşmadan alınan "küresel belirsizlik ve piyasalardaki kargaşanın sürmesi durumunda Fed'in faiz artışlarının ertelenebileceği" mesajı, artık ABD kadar Çin ve Avrupa verilerine de duyarlılığın bir miktar artacağına ilişkin bir sinyal olarak düşünülebilir.
Bugün yoğun bir veri takvimi yok ancak saat 10:00'da açıklanacak olan Aralık ayı Cari İşlemler Dengesi öne çıkan en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Cari işlemler dengesinin; analist konsensusuna göre 5 mlr TL açık vermesi bekleniyor. Saat 17:00'da bu kez Senato'da konuşacak olan Janet Yellen'ın mesajları bugün de takip ediliyor olacak. Bugün Japonya ve Çin borsaları kapalı olacak.
Tatilden dönen Hong Kong ve G.Kore piyasaları da küresel satış dalgasına katıldı. Asya borsalarının satış eğiliminde olduğu sabah saatleri itibarıyla ABD ham petrol fiyatlarının $27 seviyesine kadar çekilmiş olması iyimserliği sınırlamakta. Altın fiyatları ise Mart 2014'ten bu yana içinde bulunduğu düşüş kanalının direncini kırmış durumda. ABD endeks vadelilerinin, bizim kapanışımız sonrası %2 değer kaybı ve Avrupa'nın satıcılı açılış beklentisi de yeni güne bakışı olumsuz tarafta tutuyor. Kur cephesi nispeten daha sakin. Euro/Dolar paritesi 1,13'e doğru hareketini hızlandırırken, TL'nin bir miktar değer kaybı BIST özelinde de tablonun negatif olmasına neden oluyor.
Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 71.100 seviyesi gün içi ilk destek olarak izlenecek. Endeksin saatlik ve günlük grafiklerindeki güç kaybı olası yükselişlerin sınırlı kalabileceğini gösteriyor. "Death Cross" oluşumuna doğru hareket eden 50 ve 200 saatlik (üssel) hareketli ortalamalar da görünümü bozan bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. 71.800 ve 72.300 ise yukarı hareketlerde ilk dirençler olarak takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Cari İşlemler Dengesi Ara. (Bekl: -$5 mlr)
15:00 Rusya Dış Ticaret Dengesi Ara. (Bekl: $10 mlr)
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları (Bekl: 280 bin kişi)
15:30 ABD Devam Eden İşsizlik Maaşı Başv. (Bekl: 2.248 bin)
16:00 Euro Bölgesi Finans Bakanları Belçika'da toplanacak.
17:00 Fed/Yellen Senato'da konuşacak.

 

Yukarı