BIST Piyasa Beklentisi

10.02.2016

Güne satışlarla başlayan BIST-100 endeksinde öğlen saatlerine doğru hızlanan satışlar, seans sonunda gelen tepki alımlarıyla beraber bir miktar zayıfladı. BIST-100 endeksi %0.82 değer kaybederek 71.415 seviyesinden kapandı. Güçlü hacimler dün de sürdü ve endekste 4.83 mlr TL büyüklüğünde işlem gerçekleşti.
Yurtiçi ve yurtdışında önemli bir gündem maddesi bulunmuyordu. Özellikle açık olan Asya borsalarından Japonya'daki sert kayıplar ve küresel endişeler ışığında yatırımcıların "güvenli liman" algısı oluşturan varlıklara yönelmesi temelinde oluşan fiyatlamalar ön plana çıkmıştı. Bu nedenle veriler piyasalar üzerinde bir hayli kısıtlı etki yaptı. Saat 17:00'de açıklanan ABD toptan satışlar ve stoklar verileri beklentilerden daha sınırlı daralma gösterdi ancak piyasa etkisi oldukça sınırlı kaldı.
Bugün, düne benzer şekilde yoğun bir veri takvimi bulunmuyor. Ancak saat 15:30'da Kongre'de sunum yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları dikkatle izlenecek. Özellikle faiz artırımı sürecinde "ikinci faiz artırımı gelecek mi?" sorularının iyiden iyiye yükselmeye başladığı bu dönemde para politikasına ilişkin verilecek mesajlar fiyatlamaları etkileyecektir. Çin, Hong Kong, Kore ve Brezilya borsaları bugün de kapalı olacak.
Açılış için öncü veriler, ağırlıklı olarak negatif tarafta kalsa da, TL'nin performansı kötümserliği sınırlandırabilir. Petrol fiyatlarında süren gevşeme ve yatırımcıların Yen'e yönelmesi sonrası satışlarını ikinci günde de devam etmesi ve Avrupa borsalarının satışlarla açılış beklentisi negatif tarafta kalan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. USD/TL'nin ise 2,94'ün altındaki hareketleri ve ABD vadelilerinde görülen toparlanma çabaları ise aşağı yönlü riksleri sınırlayabilir.
Hafif tepki alımlarıyla başlayan endekste 71.800 ilk direnci takip edilecek, Söz konusu direncin aşılması durumunda 72.300 gün içi işlemlerde izlenebilir. 71.100 ve 70.800 bandı ise gün içi işlemlerde ilk destek seviyeleri olarak takip edilecek.
Brezilya, G.Kore, Çin ve Hong Kong borsaları kapalı olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Sanayi Üretimi-Aylık Ara. (Bekl: -%0.1)
11:30 İngiltere Sanayi Üretimi-Yıllık Ara. (Bekl: %1.0)
15:30 Fed/Yellen Kongre'de Sunum Yapacak.
17:00 Fed/Yellen ve Fed/Williams açıklamalar yapacak.

 

Yukarı