BIST Piyasa Beklentisi

08.02.2016

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde ABD Tarım Dışı İstihdam'ının detaylarından alınan enflasyonist sinyaller, beklentilerin altında kalan verinin pozitif etkisini bir anda bertaraf etti. Endeks Cuma gününü %0.41'lik düşüşle 74.203 seviyesinden kapatırken, Çarşamba ve Perşembe günü gelen alımların etkisiyle haftalık bazda %1 değer kazandı. Cuma günkü işlem hacmi ise 4 mlr TL sınırının altında 3.87 mlr TL seviyesinde gerçekleşti.
Cuma günü yoğun olmayan ama önemli bir veri akışı söz konusu idi. 15:30'da açıklanan ABD istihdam verilerinde, her ne kadar 151 bin kişi ile beklentilerin altında kalsa da, İşsizlik oranı son 8 yılın dip seviyesi olan %4.9'a geriledi; ortalama saatlik kazançlar ise aylık %0.5, yıllık ise %2.5 artışla beklentileri aştı. İyimser gelen Tarım Dışı İstihdam'a rağmen işsizlikteki düşüş ve ortalama saatlik kazançlar verisinin yarattığı enflasyonist algı, endekste satışlara neden oldu. Sabah saatlerinde açıklanan Japonya cari işlemler dengesi Aralık ayında 960.7 mlr Yen fazla vererek, 18 ay aralıksız cari fazla vermiş oldu.
Yeni haftada ise yoğun bir veri akışı ve piyasa tatili söz konusu. "Maymun Yılı" başlangıcı nedeniyle Çin borsası hafta boyu kapalı olacak. Bugün Japonya ve Hindistan dışındaki tüm Asya piyasaları kapalı. Ayrıca Brezilya "Karnaval tatili" nedeniyle Çarşamba'ya kadar kapalı olacak. Perşembe günü ise Japon borsaları tatil. Hafta özelinde Cuma günü Avrupa'dan gelecek büyüme verileri de yakından izlenecek. Aynı gün ABD'den de perakende satışlar ve Michigan Tüketici Güveni ilk tahmin verileri takip edilecek. Ayrıca Çarşamba ve Perşembe günü konuşmalar yapacak olan Fed başkanı Janet Yellen'in açıklamaları piyasaların odağında olacak. Yurtiçinde, haftanın kalanında Perşembe günü cari işlemler dengesi yatırımcıların ve piyasa profesyonellerinin radarında olacak. Perşembe ve Cuma günü 4Ç15 finansalları, yoğun olarak takip edilecek. Bugün ise yoğun bir veri akışı bulunmazken, saat 10:00'da açıklanacak olan Sanayi Üretimi verileri izlenecek.
Asya piyasalarının neredeyse tamamının kapalı olduğu günde Japonya borsası, cari fazla verisinden destek bularak alıcılı seyretmekte. Dolar/TL'de, Lira tarafındaki sınırlı iyimserlik ve Avrupa borsalarının alıcılı açılış beklentileri; ABD vadelilerindeki geri çekilme ve petroldeki sınırlı düşüşe rağmen yeni güne dair beklentileri canlı tutmaktadır.
Haftaya hafif alıcılı açılış yapacağını beklediğimiz BIST-100 endeksinde 74.750 ilk direnç oalrak izlenecek. Kısa vadeli göstergelerinde güç kaybı görülen endeksin 2 işlem günüdür denenmesine rağmen aşamadığı söz konusu destek geçilmedikçe kâr satışları ihtimali güçlenebilir. Bu nedenle 73.900-73.000 seviyeleri alt destek olarak izlenmeli. 74.750 üzerinde ise 75.300 ve 76.200 dirençleri izlenecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi - Aylık Ara. (Bekl: %1.2)
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi - Yıllık Ara. (Bekl: %3.6)
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni Şub. (Bekl: 7)
17:00 ABD Fed İşgücü Piyasası Endeksi Oca. (Önck: 2,9)
Türkiye Oyak Grubu Çimento şirketleri 4Ç15 finansalları
Arjantin, Brezilya, G.Kore, Çin ve Hong Kong borsaları kapalı.

 

Yukarı