BIST Piyasa Beklentisi

29.01.2016

200-saatlik (üssel) hareketli ortalama üzerinde alımların sürdüğü güne yukarı yönlü açılış ile başlayan endekste, Rusya Enerji Bakanı'nın "petrol üretiminin kısılabileceği" açıklamalarıyla beraber görülen güçlenmeyi, OPEC delegelerinin bu şekilde bir teklif gelmediği açıklamaları sınırladı. Bir ara 72.900'lere kadar yükselen endeks, seans sonundaki satışlarla birlikte %0.52 ile sınırlanan değer kazancıyla 72.427 seviyesinde günü tamamladı. BIST-100 böylece değer kazanımını üst üste 5. güne taşıdı. Hacim 4.3 milyar TL ile güçlü seyrini sürdürdü.
Merakla beklenen Japonya Merkez Bankası toplantısından herkesi şaşırtan ve beklentileri alt-üst eden sürpriz bir sonuç çıktı. Parasal genişleme beklentilerinin hakim olduğu toplantı sonucunda herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyordu. Hatta BoJ başkanı Haruhiko Kuroda, kısa bir süre önce yaptığı açıklamalarda "negatif faizi" düşünmediklerini söylemişti. Toplantının başladığı dün, Bloomberg anketi'nde sadece 6 kişi parasal tabanın artırılmasını beklerken, önemli bir kısım 80 trilyon Yen'lik parasal tabanda değişiklik beklemiyordu. BoJ ise sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, merkez bankasından tutulan cari hesaplara uygulanan faizi -%0.1'e düşürme kararı aldı, parasal tabanı ise değiştirmedi. İsviçre MB'ye benzer bir "3 kademeli" faiz sistemi uygulamayı planlayan BoJ, böylece İsviçre İsveç ve ECB gibi Avrupa MB'lerine benzer şekilde "negatif faize" geçmiş oldu. Haberle beraber küresel piyasalarda ciddi bir dalgalanma görüldü.
Ayrıca dün Rusya Enerji Bakanı, OPEC'in sıradaki toplantısında %5'lik üretim kesintisini görüşebileceğini söylemesinin ardından brent petrol fiyatları %5'e yakın değer kazancıyla $37 seviyelerine kadar yükselirken borsaların bu haber akışına tepkisi POZİTİF oldu. Ancak iyimserlik uzun sürmedi ve kapanışa doğru OPEC yetkilisinden , "bu konu hakkında herhangi bir teklif gelmediği" açıklamalarının ardından petrol kazançlarının bir kısmını geri vererek yeniden $35 seviyesinde stabilize olma çabaları gösterdi. Bu gevşeme etkisi hisse senetleri tarafında da pozitif fiyatlamaların sınırlanmasına neden oldu.
Merkez Bankalarının yeniden gündemde ağırlık kazanması nedeniyle bugünün en önemli iki verisi olarak ABD 4Ç15 büyümesi ve çekirdek kişisel tüketici harcamaları (PCE) ilk tahmin verilerini görüyoruz. 15:30 açıklanacak verilerin beklentiyi aşması, Fed'in Mart ayı ihtimaline güç kazandırabileceğinden borsalarda negatif fiyatlamalara neden olabilir. Özellikle çekirdek PCE, Fed tarafından enflasyonun önemli bir öncüsü olarak kabul edildiğinden bir adım öne çıkmakta. Bu verilerin yanı sıra saat 10:00'da Aralık ayı ve 2015 yılı dış ticaret verileri yurtiçinde yakından izlenecek. 12:00'da açıklanacak olan Euro Bölgesi öncü TÜFE verileri ve 12:30 Rusya MB Faiz kararı, Avrupa tarafında izlenecek olan veri akışı olarak karşımıza çıkıyor.
BoJ sonrası Yen'in değer kaybına rağmen, Asya borslarında ciddi alıcılı fiyatlamalar görmekteyiz. Brent petrolde $35 seviyesindeki stabilizasyon çabası, piyasaları sabah saatlerinde destekliyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin USD karşısındaki değer kazanma eğilimine Lira'da katılmış durumda ve 2.96'nın altında fiyatlamalar gösteriyor. ABD vadelilerinin %1.5-2'lere yaklaşan değer kazanımlarına ek olarak Avrupa borsalarının alıcılı açılışı beklentileri güçlendiriyor. Öte yandan ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin dün %2 civarı yükselişi alıcılı açılış ihtimalini desteklemektedir.
Yeni güne alıcılı açılmasını beklediğimiz endekste gerek vadeli gerekse spot tarafta saatlik grafiklerde görülen Golden-Cross sinyalleri yakın vadede endekse destek olmaya devam edebilir. Son 1 aydır aşılamayan 73.000 direncinin geçerliliğini koruduğu endekste 72.100-71.800 destek bandı olası geri çekilmelerde takip edilecek.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi Ara. (Bekl: -$6 mlr)
12:00 Euro Bölgesi TÜFE-Tahmini Yıllık Oca. (Bekl: %0.4)
12:00 Euro Bölgesi Çek. TÜFE (Tahmini) Yıllık Oca. (B: %0.9)
12:30 Rusya MB Faiz Kararı (Bekl: %1.0 - Sabit)
15:30 ABD İşgücü Piy. End. 4Ç15 (Bekl: %0.6)
15:30 ABD Dış Tic. Dengesi Ara. (Bekl: -$60 mlr)
15:30 ABD Yıllıklandırılmış GSYH-İlk Tah. 4Ç15 (B: %0.8)
15:30 Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) İlk Tah.-4Ç15 (B: %1.8)
15:30 ABD Çekirdek PCE İlk Tah.-4Ç15 (B: %1.2)
16:45 ABD Chicago PMI Oca. (Bekl: 45.3)
17:00 ABD Michigan Tüketici Güven End. Oca.-Nihai (B: 93)
22:30 ABD Fed/Williams konuşacak.

 

Yukarı