BIST Piyasa Beklentisi

20.01.2016

Küresel iyimserlik temelinde pozitif fiyatlamalarla güne başlayan BIST-100 endeksi, faiz kararına kadar olan süreçte alımlarını sürdürdü. TCMB'nin politika faizi ve koridorda değişikliğe gitmemesi üzerine volatilite arttı ve BIST-100 günü, bir önceki güne yatay şekilde. 71.073 seviyesinde kapattı. Cuma gününden bu yana, gün içi volatiliteye rağmen 71.000 civarında kapanışlar görülmesi, söz konusu seviyenin önemini artırıyor.
TCMB dün faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Piyasanın ilk reaksiyonu olumluydu ve endeksi 71.774'e kadar taşıdı. Ancak detaylarda Merkez Bankası'nın "sadeleşme" vurgusunu toplantı özetinden çıkarması ile birlikte satış baskısı hızlandı. Seans sonuna doğru yabancıların da piyasada işlem yapmaya başlamasıyla söz konusu fiyatlama etkisi daha da derinleşti. Yurtdışı enflasyon tarafında ise İngiltere cephesinde enflasyonun çekirdek tarafta güç kazandığı görülürken, Euro Bölgesi enflasyonu beklentilere paralel açıklandı. Almanya'da ise ZEW endeksleri cari durumun iyileştiğine ve ekonomik güvenin arttığına işaret etti.
Bugün piyasaların tüm odağı saat 15:30'daki ABD TÜFE verisinde olacak. Fed'in Aralık toplantısı sonrası dikkatini daha fazla yoğunlaştırdığı enflasyon cephesinde görülecek yükselişler, %2 enflasyon hedefine yaklaşıldığı algısı ve ikinci faiz artırımının zamanlamasının öne çekilebileceği algısı yaratabilir. Söz konusu algı üzerinden oluşabilecek fiyatlamalar gelişmekte olan piyasaları NEGATİF etkileyebilir. Bloomberg tahminleri ABD'de yıllık enflasyonun %0.8'e yükseleceğini (Önck: %0.5) ifade ediyor. 15:30'da açıklanacak diğer ABD verileri ise Konut başlangıçları ve inşaat izinleri olacak. Yurtiçine ise herhangi bir veri akışı bulunmuyor. Siyasilerin açıklamaları daha belirleyici olacak.
Yurtdışında ise oldukça olumsuz bir hava var. Asya piyasalarının, Hong Kong Doları vadelilerinde 1999'dan bu yana görülen en düşük seviyelerin görülmesiyle beraber oldukça negatif fiyatlandığını görüyoruz. Öte yandan dün toparlanma eğilimi gösteren petrol fiyatlarının bugün sabah saatleri itibarıyla yeniden $28 seviyelerinden işlem görmesi endişeleri artırmış durumdadır. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %2 seviyelerine kadar gerilemiş durumdadır. Lira'daki değer kaybına ek olarak, ABD endeks vadelilerindeki %2'lere varan gevşemeler ve Avrupa piyasalarının satıcılı açılış beklentileri, BIST özelinde de görünümü açılışta negatife çevirmiş durumdadır.
Satıcılı başlamasını beklediğimiz endeskte 70.500 ilk destek olarka izlenecek. Açılış sonrası desteğin üzerinde kalınamaması durumunda bozulmalar artarak 70.100-69.800 alt destek bandına kadar geri çekilmeler görülebilir. 71.900-72.100 bandını direnç olarak izlemeye devam edeceğiz.

Yukarı