BIST Piyasa Beklentisi

18.01.2016

Piyasa Beklentisi

Hacimli bir haftayı geride bıraktığımız BIST-100 endeksi, haftanın ilk yarısını alıcılı kalan kısmını ise satıcılı geçirmişti. Özellikle Çarşamba sonrası yüksek volatilite ile işlem gören endeks, haftayı 71.062 seviyesinden tamamladı. Söz konusu seviye Cuma günü %1.22'lik bir geri çekilmeye işaret ederken, haftalık değer kazanımını %0.64'te sınırladı. Cuma günü ise alıcılı açılış sonrası gelen Bütçe verisiyle beraber başlayan satışlar derinleşerek devam etti.

Yeni haftaya başlarken İran'ın ambargoların kalkacağı haber akışları sonrası arz artıracağı beklentileri paralelinde oluşan petrol endişeleri ve Çin'in yuan offshore işlemlerine zorunlu karşılık uygulaması getireceği spekülasyonları, ilk fiyatlamalar üzerinde belirleyici oluyor. Serbest düşüşünü sürdüren petrol fiyatları $28 seviyelerine kadar geri çekilmiş durumdadır. Ancak Çin'in Yuan değerini korumak için attığı adımlar ise Çin borsaları tarafından pozitif karşılandı. Özetle riskler ve fırsatların dengeli olduğu bir hafta başlangıcı olacağını düşünmekteyiz. USD'nin küresel bazda değer kazanma eğilimi, Euro/Dolar paritesinin 1,09 ve altında fiyatlamaları ile gelişmekte olan para birimlerindeki düşüş; petrol endişeleri ile birleştiğinde piyasalar açısından tedirginlik yaratmaktadır. Ancak Lira, kırılganlığı yüksek ülke para birimlerindeki performansa paralel şekilde gücünü korumaya çalışmaktadır.

Bugün herhangi bir gündem maddesi yok ve ABD piyasaları "Martin Luther King" günü nedeniyle kapalı olacak. Hafta boyunca merkez bankaları temelli bir gündem ile karşı karşıya olacağız. Yarın TCMB, Perşembe günü ise ECB'nin faiz kararları yatırımcıların radarında olacak. Her iki merkez bankasının da para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmezken toplantı özetleri ve basın toplantıları dikkatle izlenecek. Çarşamba günü ise ABD'den gelecek TÜFE verisi, ikinci faiz artırımının zamanlaması beklentileri paralelinde fiyatlamalara yön verecek. Öte yandan ABD konut verileri (Çarşamba ve Cuma) ile 4.çeyrek finansal sonuçları yakından izlenecek diğer gündem maddeleri olacak.

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde ise ABD temelli oldukça yoğun bir veri akışını takip ettik. Özellikle enflasyona öncü kabul edilen "perakende satışlar" ve "üretici fiyat endeksleri" yakından izlendi. Çekirdek perakende satışlarda artış beklenirken hafif bir daralma (%0.1) görülmesi pozitif algılanırken üretici fiyatları tarafında bir sürpriz görülmedi. Sanayi üretimi tarafında daralmanın beklenenin üstünde %0.4 olarak açıklanması ve kapasite kullanım oranının %76.5 olarak açıklanması, büyüme dinamiklerinin henüz toparlanma sürecine girmediğine işaret etti. Günün ABD açısından olumlu tarafta kalan verisi ise ilk tahminlere göre Michigan Tüketici Güven Endeksi ‘nin 93.3 seviyesine yükselmiş olmasıydı. Yurtiçinde ise İşsizlik oranı %10.5 ile beklentileri hafif aşarken, bütçe dengesinin Aralık ayında ciddi oranda açık vermesi -her ne kadar yıl sonlarında bütçe açığı güç kazanıyor olsa da- piyasalarca negatif algılandı ve satış baskısının başlamasına neden oldu.

Küresel borsalarda Asya'nın satış eğilimine rağmen Çin tarafındaki iyimserlik dikkat çekici. Avrupa borsalarında ise açılışın hafif pozitif tarafta yer alması bekleniyor.

Teknik açıdan hafif alıcılı bir açılış beklediğimiz endekste, kısa vadeli göstergelerin yeniden güç kaybı destek direnç seviyelerinin önemini artırıyor. Tepki alımları sonrası 71.800 ve 72.100 seviyelerini sırasıyla direnç seviyeleri olarak izleyeceğimiz endekste 72.100'ün üzeirnde kapanış olmadıkça güç kaybı sürebilir. Bu noktada 70.500 ve 70.100 destekleri yakından izlenmeli.

Bugün Açıklanacak Veriler

11:00 Euro Bölgesi Dışişleri Bakanları Brüksel'de toplanacak.
ABD Borsaları "Martin Luther King Jr." günü nedeniyle kapalı.

 

Yukarı