BIST Piyasa Beklentisi

13.01.2016

Piyasa Beklentisi
BIST-100 endeksi güne yatay açılış yaptıktan sonra 70.516'ya kadar geri çekilse de bu seviyeden gelen alımlar sonrasında günü %0.97 değer kazancı ile 71.740 seviyesinden tamamladı. Böylece endeks son 6 işlem gününün 5'inde değer kazanmış oldu. Hacim tarafında da 4.59 mlr TL ile BIST-100, 17 Aralık'tan bu yana en hacimli işlem gününü yaşadı.

Veri akışının zayıf olduğu günde Sultanahmet'te gerçekleşen patlamayla beraber piyasalarda güvenlik riskine ilişkin fiyatlamalarla birlikte sert satışlar görüldü ve endeks 70.516 dibini gördüktan sonra bu noktadan tepki alımları görüldü. Jeopolitik ve güvenlik riskine ilişkin fiyatlamaların geçici nitelikte olması, genel bakışın orta vadeli perspektifte olumlu tarafta kaldığına işaret etmektedir. Çin'den gelen dış ticaret verisi beklentilerden az daralma gösterdi.

Piyasalar yeni günde ise Euro Bölgesi Sanayi Üretimi verilerini takip edecek. Öte yandan akşam 21:00'da ABD Bütçe verileri ve Bej Kitap raporu (özellikle Bej Kitap) Perşembe günü açısından etkili olacak diğer veri akışlarıdır. Özellikle Bej Kitap raporundan, bölgesel Fed yönetimlerinin ekonomiye bakış açıları takip edilerek, ikinci faiz artırımın zamanlaması için fikir edinilmeye çalışılacaktır.

Yılbaşından bu yana özellikle dışsal faktörlerin etkisinde, baskı unsurularının ağırlıkta olduğu açılış fiyatlamaları görüyorduk. Bugün sabah bu olumsuz atmosferin yerini pozitif bir görünüme bıraktığını görüyoruz. Ruble hariç neredeyse tüm gelişmekte olan para birimleri USD karşısında değer kazanımı eğilimindedir. Türk Lirası'ndaki pozitif ayrışma, piyasaların dikkatinden kaçmayacaktır. 3.0170'lere kadar gevşeyen Dolar/TL kuru ile beraber Lira, kırılganlığı yüksek ülke para birimleri içerisinde Rand'dan sonra en fazla değer kazanan ikinci para birimi konumundadır. Altın (Ons) fiyatlarının $1.085 seviyelerine kadar gerileyerek 8 Ocak'tan bu yana başladığı gevşemesini sürdürdü. Altın'daki güvenli liman algısının kırılması petrol cephesinin $30 seviyesinden (12 yılın dibi) tepki alımlarıyla karşılaşmasına neden oldu. Söz konusu çerçeve gelişmekte olan piyasalar açısından olumludur.

Küresel borsalar tarafında da bu olumlu seyrin fiyatlamalarını görmekteyiz. 30 Aralık'tan beridir düşen ve 30 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gören Nikkei endeksi %3'e yakın değer kazanırken Çin'de sınırlı değer kayıpları görünüyor. ABD vadelileri %0.7 civarında değer kazanırken, Avrupa borsalarının açılışındaki güçlü yükseliş beklentisi de yeni güne ilişkin olumlu algıya destek oluyor.

Bu bağlamda yeni güne alıcılı açılış yapmasını beklediğimiz endekste yakından takip edilecek direnç seviyesi 72.100 olmaktadır. Kısa vadeli göstergelerdeki olumlu sinyaller sonrası Orta vadeli göstergelerde de "AL" sinyalinin oluşması teknik olarak tepki denemelerinin güç kazanabileceğini gösteriyor. Yükselişin ivme kazanabilmesi için 72.100'ün aşılması gerektiği endekste üst dirençler olarak 72.800 ve 73.800 takip edilecek. 71.600 ise gün içi ilk destek konumunda olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Euro Bölgesi ECB Toplantısı (Para Pol. Dışı)
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi-Aylık Kas. (Bekl: -%0.3)
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi-Yıllık Kas. (Bekl: %1.3)
14:45 ABD Fed/Kocherlakota konuşacak.
19:30 ABD Fed/Evans konuşacak.
21:00 ABD FED Bej Kitap Raporu
21:00 ABD Aylık Bütçe Beyanı Ara. (Bekl: -$2.7 mlr)

Yukarı