BIST Piyasa Beklentisi

11.01.2016

Piyasa Beklentisi
Geride bıraktığımız haftanın genelinde, Çin endişelerinin gölgesinde satıcılı işlemler görülse de Türkiye özelinde aşağı yönlü açılışların günün devamında yerini değer kazanımlarına bırakıtğını gördük .Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisi ile beraber %1.23'lük geri çekilme ile haftayı 70.613 seviyesinde kapatan BIST-100 Pazartesi ve Cuma günkü sert kayıpları nedeniyle -%1.55'lik bir haftalık değişim söz konusu idi. Yeni yılın ilk haftasında hacim tarafının ise Noel tatilindeki zayıf seyri sonrası toparlandığını görüyoruz.

Haftanın ilk işlem gününe de Hong Kong'da offshore yuan faizlerinin fırlamasıyla beraber Çin endişelerinin devamıyla başlıyoruz. Asya para birimlerindeki değer kayıpları ve borsalarında görülen geri çekilmeler küresel bazda endişe yaratmaya devam ediyor. Öte yandan gelişmekte olan ülke para birimlerinden Rand ve Ruble'nin USD karşısında sert geri çekilmesi de kırılganlığı yüksek ülkelerde risk unsuru olmakta. TL'nin sabah saatleri itibarıyla Asya kotasyonlarının 3.0360'lardan geçtiğini görmekteyiz ki bu %1'e yakın bir değer kaybına işaret etmektedir. Öte yandan petrol fiyatlarındaki gevşeme de küresel piyasalar açısından bir diğer olumsuz faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada pozitif ayrışan altın, yaklaşık $4 (%0,4) değer kazanımıyla $1.106 dolar seviyelerine yükselerek güvenli liman algısını Euro ile beraber sürdürmektedir.

Yoğun bir veri takvimi olmasa da önemli bir gündem ile haftaya başlıyoruz. Bugün saat 10:00'da cari işlemler dengesi açıklanıyor olacak. Piyasa beklentisi Kasım ayı cari işlemler dengesinin $2 mlr açık vereceği yönünde. Bunun dışında 10:00'da Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "2016-2018 dönemi Orta Vadeli Programı"nı açıklayacak. Ayrıca ABD'de Alcoa ile 4.çeyrek bilanço takvimi bugün başlıyor. Saat 19:45'de ise Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın konuşmasını takip ediyor olacağız. Haftanın geri kalanında ise önemli veriler ağırlıklı olarak Cuma günü açıklanıyor olacak. Yurtiçinde işsizlik ve bütçe verilerini, ABD tarafında ise sanayi üretimi verilerini takip ediyor olacağız.

Cuma günü ise en önemli gündem maddesi Tarım Dışı İstihdam ve işsizlik verileri oldu. Tarım Dışı istihdam 200 bin kişilik beklentinin çok üzerinde 292 bin kişi artış gösterdi. 211 bin kişi olan Kasım ayı verisi 252 bin kişiye revize edildi. İstihdam verileri, hafta içi gelen diğer öncü datalarla beraber iş gücü piyasasında toparlanmaya işaret ederken, ortalam saatlik kazançlar %0.2 artması beklenirken Aralık ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Bu durum enflasyonist beklentileri bir miktar sekteye uğratınca kısa süreli alış yönlü fiyatlamalar görüldü.

Sabah saatleri itibarıyla satıcılı seyreden Asya borsaları (Japonya bugün kapalı), %1.3'e yakın değer kaybeden ABD vadelileri ve satıcılı açılması beklenen Avrupa piyasaları, BIST-100 endeksinin açılışı anlamında da negatif bir beklenti doğuruyor.

Asya etkisiyle satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste, 69.900 ilk destek olarak izlenecek. Bu desteğin üzeirnde kalınamaması durumunda 69.400-69.100 bandına kadar geri çekilmenin devamı beklenebilir. Tutunması durumunda ize 71.000-71.200 bandını takip ediyor olacağız.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Cari İşlemler Dengesi Kas. (Bekl: -$2 mlr)
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni Oca. (Bekl: 11,3)
19:30 Euro Bölgesi ECB/Moscovici konuşacak.
19:40 ABD Fed/Lockhart konuşacak.

Yukarı