BIST Piyasa Beklentisi

08.01.2016

Piyasa Beklentisi
Yılbaşından bu yana süregelen fiyatlama davranışları dün de aynı yönde hareket etti. Sabah saatlerinde Çin piyasalarında yuan referans kurunun aşağıya çekilmesiyle bir haftada ikinci kez işlemleri durduran "devre kesici" uygulaması; açılışta yoğun satış baskısına neden olurken, ikinci seansta söz konusu uygulamanın kaldırıldığına ilişkin haber akışları piyasalara destek oldu. Endeks 69.687'den gelen tepki alımlarıyla beraber günü 71.495 seviyesinden %0.42 primle tamamladı. Böylece üst üste 3. gün hacimli kapanış gösteren endekste günlük işlem hacmi 4.45 mlr TL seviyesinde gerçekleşti.

Çin'de borsaların %7'nin üzerinde değer kaybettiği takdirde uygulamaya giren "devre kesici"ye dün itibarıyla son verildi. Hatırlanacağı üzere hafta içinde iki defa işlemler durdurulmuştu. Haberle birlikte küresel bazda oluşan iyimserlik yurtiçi piyasalara da yansıdı. Veri akışının yoğun olmadığı günde Euro Bölgesi işsizlik oranı %0.5 olarak açıklanırken, tüketici güven endeksi beklentilere paralel -5.7 oldu; aylık perakende satışlar ise %0.3 daraldı (Bekl: %0.2 artış). ABD'de ise İlk işsizlik maaşı başvuruları beklentiler dahilinde 277 bin kişi olarak açıklandı.

Haftanın son işlem gününde ise piyasaların oldukça yakından izlediği Tarım Dışı İstihdam verisi saat 15:30'da açıklanacak. ABD'de açıklanacak olan istihdam verileri, her ne kadar Fed'e ilişkin beklentiler netleşse de gerek politika yapıcıları gerek yatırımcılar cephesinde yakından takip edilecek. Bloomberg'de tahminler, Fed'i %63 ihtimalle Haziran ayında ikinci faiz artırımına gitmesini bekliyor. Hatırlanacağı üzere, Çarşamba günü sürpriz bir şekilde beklentileri oldukça aşan ADP özel sektör istihdamı verisi, tarım dışı istihdam tarafında da beklentileri yukarı çekmişti. Yurtiçinde ise saat 10:00'da açıklanacak olan sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri dikkatle izlenecek.

Bugün küresel piyasalar ve kur cephesi olumlu bir havada ilerliyor. TL'nin hafif değer kazanımına ek olarak, Altın ve petrol tarafında görülen toparlanma da küresel bazda iyimserliği destekliyor. Dün bir ara 300 seviyesinin üzerine çıkan CDS priminin 297 seviyesinde günü tamamlaması ve ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin hafif değer kazancı, Türkiye özelinde iyimserliğe destek olan diğer unsurlardır. Asya piyasalarının karışık fiyatlamalarında Çin'in %2.5-3 civarındaki değer kazancı dikkat çekiyor. ABD vadelilerinin günlük bazda değer kazancı ve Avrupa borsalarının açılışında hafif geri çekilme beklentisi söz konusu iyimserliği sınırlamakta.

Endeksin kısa vadeli göstergelerindeki toparlanam çabası ve saatlik grafiklerde görülen Ters Omuz-Baş-Omuz formasyonu 71.200'ün aşılması ile onaylanması, yükseliş hareketinin devam edebileceğini gösteriyor. Alıcılı başlangıç beklentisi temelinde 71.200 üzerinde 72.200-73.300 kısa vadeli ilk dirençler olmaktadır.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi - Aylık Kas. (Bekl: %0.0)
11:30 İngiltere Dış Ticaret Dengesi Kas. (Bekl: -£2.7 mlr)
15:30 ABD Tarım Dışı İstihdam Ara. (Bekl: 200 Bin)
15:30 ABD İşsizlik Oranı Ara. (Bekl: %5.0)
15:30 ABD Ortalama Saatlik Kazançlar - Aylık Ara. (Bekl: %0.2)
17:00 ABD Toptan Stoklar - Aylık Kas. (Bekl: -%0.1)
17:00 ABD Toptan Satışlar - Aylık Kas. (Bekl: %0.0)
18:30 ABD Fed/Williams konuşacak.
20:00 ABD Fed/Lacker konuşacak.

Yukarı