BIST Piyasa Beklentisi

05.01.2016

Piyasa Beklentisi
Yeni yıla küresel olumsuz havanın etkisinde sert satışlarla başlayan endekste baskı gün boyu sürdü. Bir ara değer kaybı %2.5'lara ulaşan BIST-100 69.880 seviyesinden gelen alımlarla günü 70.518 seviyesinde tamamladı. Söz konusu kapanışla birlikte yılın ilk işlem gününde %1.69'luk değer kaybı oluştu. 2015'in son günlerinde Noel tatilinin de etkisiyle zayıf seyreden hacim, yeni yıla da aynı performansla başladı ve günlük 2.6 mlr TL büyüklüğünde işlem gerçekleşti.

Dün gerek yurtiçinde gerek yurtdışında önemli veriler ve gelişmeler yaşandı. Suudi Arabistan ile İran arasında büyüyen gerginliğe ek olarak Çin'in açığa satış sınırlamalarını kaldırabileceği spekülasyonları ve gelen zayıf veriler, Asya borsaları ve emtia fiyatları temelinde küresel bazda satışlara neden oldu. Dolar/TL kurunun 2,98'i test ettiği fiyatlamalar, satışlara temel teşkil etti.

Yoğun bir veri akışı ve gündemin yaşandığı günün ardından sakin bir ajanda bizi bekliyor olacak. Dün yurtiçinde enflasyon verisi açıklandı. Yıllık TÜFE %8,81 ile hem analist beklentilerini hem de TCMB'nin hedefini aştı. TCMB son enflasyon raporunda TÜFE'nin 2015 sonunda %7,9 olacağını tahmin etmişti. Yurtdışında ise Almanya'da yıllık TÜFE %0.3 ile beklentilerin altında kaldı. ABD'nin ISM İmalat PMI verisi de beklentileri aşamayarak 48.2 olarak açıklandı. Yeni günde takip edilecek gündem maddesi ise saat 12:00'da açıklanacak olan Euro Bölgesi'nin Aralık ayı tahmini yıllık enflasyon verileri olacak. Zayıf haber akışının piyasa etkisinin oldukça sınırlı kalacağını düşünüyoruz.

Piyasalar yeni güne dünün gölgesinde daha sakin bir giriş yapıyorlar. Petrol fiyatlarında $37 seviyesinin altındaki hareketlere ek olarak USD'nin gelişen ülke para birimleri karşısında zayıf da olsa değer kaybı eğilimi dikkat çekiyor. Türk Lirası'da benzer bir performansla 2,96'yı kırarak aşağı yönlü bir seyirle hareket etmekte. Söz konusu eğilim yeni güne dair bir miktar pozitif bakış yaratsa da, bu algıyı sınırlayan nokta Asya borsalarında devam eden satış baskısı olmaktadır. Endonezya ve Malezya dışındaki borsalarda satış baskısının hissedildiği Asya piyasalarına rağmen ABD vadelilerinin bizim kapanışımız sonrası %1'e yakın değer kazanımı tepki ihtimalini güçlendiriyor. Avrupa tarafının da iyimserliğe açılışta ayak uydurabileceği beklentileri, tepki hareketi ihtimaline ağırlık kazandırmaktadır.

Temel taraftaki gelişmelere paralel olarak tepki alımları ile başlaması beklenen endekste; kısa vadeli göstergeler sonrası orta vadeli MACD'nin de dün itibarıyla günlük grafiklerde "SAT" konumuna geçmiş olması, tepki denemelerinin önemini artırmaktadır. Buna ek olarak MACD göstergesinin USDTRY'nin günlük grafiklerinde uzun zaman sonra ilk kez "AL" konumuna geçmesi de tepki noktasında önemlidir.71.000 ara direncinin aşılması halinde tepki alımları 71.400-71.700 bandına kadar güç kazanabilir. Tepkinin zayıf kalması halinde gelebilecek satışlarda ise dün tepkinin geldiği seviyeler olan 69.900 desteği izlenmelidir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:55 Almanya İşsizlik Oranı Ara. (Bekl: %6.3)
12:00 Euro Bölgesi Tahmini TÜFE-Yıllık Ara. (Bekl: %0.4)
12:00 Euro Bölgesi Tahm. Çek. TÜFE-Yıllık Ara. (Bekl: %1.0)
16:45 ABD ISM New York Endeksi Ara. (Önck:60.7)

Yukarı