BIST Piyasa Beklentisi

21.12.2015

Piyasa Beklentisi
Geçtiğimiz hafta, dalgalı bir seyir izleyen endeks, Fed'in faiz kararı sürecinde (Salı-Perşembe) %6.35'lik bir prim yapmıştı. Bu haftaya 69.308 seviyesinden başlayan BIST-100 hafta içinde 74.178 seviyesine kadar yükseldikten sonra Cuma günü gelen satışlarla beraber kapanışı 72.460 seviyesinden yaptı. Haftanın son işlem gününde %1.7'lik geri çekilme hafta içi gelen güçlü alımları bir miktar eritti ve endeksin haftalık getirisi %4.5 oldu. Hareketlerin hacimli olması, yıl sonu dönemine girilirken risk iştahının bir miktar daha güçlü olduğuna işaret etmekte.

Geride bıraktığımız haftada Fed belirsizliğinin sona ermesiyle beraber gözler merkez bankalarının atacağı adımlara dönmüştü. Bu hafta Salı günü TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı bu nedenle en önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Piyasa beklentileri, alt bandın 25, üst bandın 50 baz puan artırılması yönünde. Öte yandan Fed sonrası USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulanan gecelik faiz oranı artırımıyla da Fed sonrası ilk hamlesini yapan TCMB'nin sadeleşme noktasında atacağı diğer adımlar da izleniyor olacak. Bugün ise, piyasa etkisi sınırlı bir veri akışı izlenecek. Saat 10:00'da Türkiye, 17:00'da Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksleri'nin yanısıra 15:30'da ABD'nin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak.

Batı piyasalarına ek olarak Ortadoğu ve Asya piyasalarında da tatillerin yoğun olacağı bir hafta olacak. Çarşamba günü Japonya borsası "İmparatorun Doğum Günü", Kuzey Afrika ve Ortadoğu borsaları ise "Kutlu Doğum" nedeniyle kapalı olacak. Ortadoğu piyasalarının bir kısmı da Perşembe günü işlem görmeyecek. ABD piyasaları Perşembe günü yarım gün işlem görecek olup, Cuma tam gün kapalı olacak. Avrupa borsaları ise "Noel" nedeniyle Perşembe ve Cuma kapalı olacak. Bu nedenle haftanın son gününde hacimsiz ve hisse bazlı hareketlerin arttığını görebiliriz.

İlk fiyatlamalar, karışık bir haftaya işaret ediyor. Brent petrol fiyatlarının Temmuz 2004'ten bu yana en düşük seviyesine inmesiyle birlikte küresel borsalarda satışların yaşandığını görmekteyiz. Asya'daki karışık fiyatlamayla beraber ABD vadelilerinin geri çekilmesi ve Avrupa piyasalarının satıcılı açılış beklentisi olumsuz tarafta kalan gelişmeler olurken, TL'nin USD karşısında değer kazanma eğilimi ve Euro/Dolar paritesinde 1,08 üzerinde toparlanma isteği dengeleyici unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Kısa ve orta vadeli göstergelerinde görülen güç kazanımı ve uzun vadeli yükselen trend kanalı içine yeniden girilmesi, tepkinin devamı anlamında olumlu doneler olsa da, dış piyasalardaki baskının etkisiyle yatay başlangıç beklediğimiz endekste 71.300'ü hafta boyunca önemli destek olarak takip edeceğiz. Yükselen trend kanal desteği olan bu seviyenin üzerindeki gevşemeleri düzeltme olarak görüyor olacağız. 73.000-73.400 bandını ise gün içi direnç olarak izleyeceğiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Tüketici Güven Endeksi Ara. (Önck: 77,15)
15:30 ABD Chicago Fed Ul. Akt. End. Kas. (Önck: -0,04)
17:00 Euro Bölgesi Tüketici Güven End. Ara.-Öncü (B: -5,8)

Yukarı