BIST Piyasa Beklentisi

14.12.2015

Piyasa Beklentisi
Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde negatif açılış sonrası satış baskısının etkisini sürdürdüğünü gördük. Açılış sonrası yaklaşık 2.300 puan gevşeyen endeks, haftayı dip seviye olan 70.280'den tamamladı. Böylece Cuma günü günlük bazda %2.87 değer kaybeden BIST-100 %5.37 seviyesinde bir haftalık değer kaybı ile karşılaştı.

Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşlerin yarattığı küresel bazda endişe ile satış baskısı altında geçen hafta sonrasında yeni haftanın başlangıcında TL'nin bir miktar güçlenme eğilimi tepki ihtimalini ayakta tutmaktadır. Ancak kur cephesi dışında havanın pek de olumlu olduğunu söyleyemiyoruz. Asya piyasalarının ve ABD vadelilerinin satıcılı seyri ve Avrupa piyasalarının petroldeki çekilme sonrası küresel piyasalar temelinde negatif açılış beklentisi, yeni haftaya da temkinli bakmamıza neden olmaktadır.

Yeni haftada Fed toplantısı temelinde fiyatlamalar ağırlık kazanabilir. Salı günü başlayacak olan toplantının sonuçları Çarşamba saat 21:00'da açıklanacak. Beklentiler 25 baz puan faiz artırımı yaşanacağı yönünde. Özellikle Yellen'ın Kasım ayı ortasından bu yana Aralık toplantısına vurgu yapan açıklamaları sonrasında fiyatlamalar Aralık toplantısında faizlerde değişiklik olacağı yönünde gerçekleşiyordu. Bu nedenle beklentinin gerçekleşmesi sonrası piyasalarda bir rahatlama görüleceği ihtimali de göz ardı edilmemekte. Cuma günü açıklanan verilere baktığımızda ÜFE'nin beklentilerin üzerinde %0,3 olarak açıklanması enflasyonist beklentilere güç kazandırmıştı.Öte yandan Michigan Tüketici Güveni ise Aralık ayında 91.8 ile 4 ayın zirvesine yükseldi. Bu verilerin Fed'in elini gelecek beklentiler konusunda güçlendirdiğini görmekteyiz.

Bu haftanın kalanında Salı günü açıklanacak olan TÜFE ve Çarşamba günü açıklanacak olan Sanayi Üretimi verileri, ABD tarafında yakından takip edilecek olan diğer önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor. Yurt içinde ise piyasa etkisi düşük bir veri akışı söz konusu. Salı günü açıklanacka olan İşsizlik ve Bütçe verileri ve Cuma günü TCMB'nin Aralık ayı beklenti anketi sonuçları izlenecek.

Teknil açıdan; 2011'den bu yana süren uzun vadeli yükselen trendin altında kapanış ve göstergelerdeki güç kaybı olumsuz yönler olarak karşımıza çıkıyor. Kur tarafındaki gelişmeler temelinde tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endeksin 69.800 desteği üzerinde tutunma çabasını hafta boyunca izleyeceğiz. Bu seviyenin stop-loss solarak belirlenebileceğini düşündüğümüz haftada 71.000-71.600 seviyeleri ilk dirençler olarak izleniyor olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi - Aylık Eki. (Bekl: %0,2)
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi - Yıllık Eki. (Bekl: %1,2)
Euro Bölgesi Moscovici ve Dijsselbloem basın toplantısı

Yukarı