BIST Piyasa Beklentisi

07.12.2015

Piyasa Beklentisi
Oldukça yoğun bir gündem temelinde fiyatlandığımız geçtiğimiz haftada; Salı günü gelen güçlü tepki dışında genel olarak satıcılı seyreden BIST-100 endeksi Perşembe ve Cuma günü gelen güçlü satışlara şahit oldu. Böylece Cuma gününü %1.57 değer kaybıyla 74.265 seviyesinde yer alan endeks haftalık bazda %1.29 değer kaybetti. Hacimli geçtiğini söyleyebileceğimiz haftada 4.1 milyar TL ortalama günlük hacim temelinde risk iştahının güçlü olduğunu söylemek mümkündür.

Cuma günkü haber ve gündem akışında öne çıkan iki madde ABD istihdam verileri ve Moody's'in kredi notu değerlendirme raporu idi. ABD'de Tarım Dışı İstihdam Kasım'da 211 bin kişi artış ile beklentileri aşarken, Ekim ayı verisinde Aralık 2014'ten bu yana en yüksek revizyon görüldü ve 298 bin kişi artış olarak güncellendi (Önck: 271 Bin) Moody's ise "Baa3" olan kredi notu ve "Negatif" olan görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Yeni haftada ise bugün önemli bir gündem maddesi yok. Haftanın veri açısından en yoğun günü Perşembe olacak. Yurtiçinde cari işlemler dengesi ve 3.çeyrek büyüme verilerinin açıklanacağı günde İngiltere Merkez Bankası (BoE)'de faiz kararını açıklayacak. Yarın ise Euro Bölgesi'nin 3Ç15 ilk tahmin büyüme verileri açıklanacak.

İlk fiyatlamalar, haftaya bir miktar olumsuz bakış yaratsa da özellikle son dönemde endeks ve kur arasındaki korelasyonun zayıflamış olması, geçtiğimiz hafta gelen satışların tepki alışlarının görülebileceği ihtimalini güçlendiriyor. USD tarafında parite bazlı değer kazanımı, gelişmekte olan para birimleri üzerinde de etkisini gösteriyor. TL'nin de bu noktada 2.89 üzerindeki hareketlerle, kırılgan ülke paralarından bir miktar daha negatif ayrışıyor. Öte yandan ABD ham petrolünün OPEC toplantısı sonrası $40 kritik seviyesini aşağı kırdığı görülüyor. Sakin bir haftanın sonlarında Tarım Dışı İstihdam verisinden destek bulan Altın (Ons) fiyatları $1080 seviyelerinden gevşeme eğilimi içerisinde yer alıyor.

Yurtdışı borsalar ise yeni haftaya başlangıçlarını alış tarafında yaptılar. Asya piyasalarında Hindistan dışındaki borsalarda değer kazanımları söz konusu. ABD'de Cuma günü veri bazlı yükselişlerin devamı niteliğinde endeks kontratlarının yukarı yönlü işlem gördüğünü görüyoruz. Avrupa piyasalarının ise küresel iyimserlik temelinde yukarı yönlü açılması bekleniyor.

Teknik anlamda da açılışta tepki alımlarının etkili olacağını düşündüğümüz hafta başlangıcında saatlik ve günlük grafiklerin kısa vadeli indiktaörlerinde görülen iyileşme seyri de söz konusu beklentiyi teyid eder niteliktedir. 74.800 desteğinin önemini koruyacağı haftada 74.800'ün altında hareketler 72.800 ve 71.000 seviyelerini gündeme getirebilir. 74.800'ün üzerinde kapanışlar görmedikçe gevşeme eğiliminin etkili olabileceğini düşündüğümüz endekste, söz konusu seviye aşıldığı takdirde; haftalık bazda 77.800 ve 80.000 ilk dirençler olarak izleniyor olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Perakende Satışlar - Aylık Eki. (Önck: -%0,6)
10:00 Türkiye Perakende Satışlar - Yıllık Eki. (Önck: -%0,2)
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven End. Ara. (Bekl: 17)
17:00 ABD Fed İşgücü Piy.End. Kas. (Önck: 1,6)
17:30 Türkiye Hazine Nakit Gerç. Kas. (Bekl: 19.9 mlr TL)
19:30 ABD Fed/Bullard konuşacak.
22:00 ABD Tüketici Kredileri Değişimi Eki. (Bekl: $18 mlr)

Yukarı