BIST Piyasa Beklentisi

04.12.2015

Piyasa Beklentisi
Dün yoğun ve güçlü veri akışının gerçekleştiği güne ilk etapta alışlarla başlayan endeks beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında satış baskısıyla karşılaştı. Draghi'nin basın toplantısında beklediği mesajları alamayan endekste satışlar derinleşti ve günü %1,23'lük değer kaybı ile 75.452 seviyesinde kapandı. Dün hacim tarafında nispeten daha zayıf bir gün geçiren Borsa İstanbul'da, 3,96 mlr TL büyüklüğünde işlem gerçekleşti.

Hatırlanacağı üzere oldukça yoğun bir veri takviminin olduğu güne Kasım ayı TÜFE verileri ile başladık. Beklentileri oldukça aşarak aylık bazda %0,67 artan TÜFE, son üç yılın en yüksek Kasım enflasyonuna ulaştı. Çekirdek enflasyon ise %9.22 ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Verilerin piyasa reaksiyonu ilk etapta 200 puanlık br satış baskısı oldu. Esas önemli veri akışı ise öğleden sonra gerçekleşti. ECB kritik Aralık ayı toplantısında parasal genişleme hamlesini Mart 2017'ye uzatırken, nicelik tarafında bir değişiklik yapmadı. Ayrıca politika faizine dokunmayan ECB, mevduat faizlerini %0,1 daha aşağı çekti. Özellikle Mario Draghi'nin açıklamaları sonrası Euro/Dolar paritesindeki 1,08'e doğru sert yükselişe rağmen iç piyasalarımızda fiyatlamalar satış baskısı yönünde gerçekleşti. Fed başkanı Yellen ise dün yaptığı açıklamalarda, "Kasım ayı istihdam raporuna dikkatle bakacaklarını" ve "güçlü USD'nin para politikasında kademeli bir yol izlemek için bir neden" olduğunu ifade etmesi piyasaların endişelerini gidermeyince seans sonuna doğru baskı iyiden iyiye güçlendi.

Bugün gerek içeride gerek dışarıda yine önemli bir veri ve gündem söz konusudur. Yurtiçinde Moody's'in kredi notu değerlendirme raporu bekleniyor olacak. Seçim sonuçları sonrasında piyasaların ekonomi yönetimine verdiği pozitif reaksiyon sonrası, Moody's'ten not indirimine gitme olasılığı bir miktar düşük görülmektedir. Öte yandan, dün Yellen'in de işaret ettiği Tarım Dışı İstihdam raporu ve işsizlik verileri belki de bu yılın en önemli verisi olarak izleniyor olacak. Bu noktada 200 bin kişilik beklentinin ne şekilde yönleneceği dikkatle izlenecek. İmalat tarafında istihdamın güçlendiği, hizmet tarafında ise ivmenin sürdüğü işgücü piyasasına ilişikin bir diğer öncü gösterge olan ADP'nin sert yükselişi TDİ tarafında yukarı yönlü hareket ihtimalini güçlendiriyor. Ekim ayına benzer şekilde beklentilerin sert aşılması, gelişmekte olan piyasalarca OLUMSUZ algılanabilir. Öte yandan petrol fiyatlarındaki düşüşe bir dur demek isteyen OPEC'in toplantısı bugün gerçekleşecek. OPEC'in arzı azaltması beklenmiyor ancak ihtimalin halen masada olduğunu belirten analizler ve görüşler piyasada kendine yer buluyor.

Yoğun günün ilk fiyatlamalardan karışık sinyaller alınıyor. Zayıflayan USD ve 1.09'un üzerinde seyreden Euro/Dolar paritesine rağmen Asya piyasalarının negatif seyri, yeni günde yön belirlemeyi bir miktar zorlaştırıyor. Bu noktada Lira'nın USD karşısında gücünü koruyor olması bir miktar pozitif ayrışmaya işaret edebilir. ABD vadelilerinin satış baskısında kalması ve Avrupa piyasalarının açılışında satış beklentisi, küresel bazda havanın bozuk olduğuna işaret etmektedir.

Teknik anlamda hafif tepki alımları beklediğimzi BIST-100 endeksinde kısa vadeli göstergelerin saatlik ve günlük grafiklerdeki toparlanma eğilimi söz konusu beklentiyi destekler niteliktedir. Tepki alımlarının güçlenmesi açısından 76.300-76.500 bandı kalıcı olarak geçilmelidir. 75.100-74.800 desteklerinin üzerinde tutunma çabalarının görülebileceği endeskte 74.800'ün altında pozisyonların stoplanabileceği ve yeni denge noktalarının izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu Kas.
14:30 Türkiye Reel Efektif Döviz Kuru Kas. (Önck: 94,33)
15:30 ABD Tarım Dışı İstihdam Kas. (Bekl: 200 bin)
15:30 ABD İşsizlik Oranı Kas. (Bekl: %7)
15:30 ABD Ortalama Saatlik Kaznç.-Aylık Kas. (Bekl: %0,2)
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Eki. (Bekl: -$40.5 mlr)
22:45 ABD Fed/Bullard konuşacak.
23:00 ABD Fed/Kocherlakota konuşacak.
Türkiye Moody's Kredi Notu Raporunu yayınlayacak.
OPEC Toplantısı Gerçekleşecek.

Yukarı