BIST Piyasa Beklentisi

02.12.2015

Piyasa Beklentisi
MSCI değişiklikleri sonrası ilk işlem gününe alıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi pozitif seyrini gün boyunca sürdürdü ve %2.06'lık değer kazancı ile 76.785 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Hacim tarafında 4.2 milyar TL seviyesinde yer alan Borsa İstanbul'da alışların da tıpkı geri çekilmeler gibi hacimli gerçekleşmesi, yıl sonuna doğru risk iştahının arttığına işaret etmektedir.

Dün İmalat PMI'lar temelinde geçen günün ilk saatlerinde Japonya ve Çin'den nispeten olumlu veriler geldi. Almanya ve Euro Bölgesi İmalat PMI'ları beklentilerden önemli bir sapma göstermedi ve sırasıyla 52.9 ve 52.8 seviyelerinde gerçekleşti. En önemli veriler ise ABD'den gelecek olan PMI rakamları idi. Özellikle ISM tarafında alt bileşenlerin (en önemlisi İstihdam) seyri de yakından takip edildi. Markit İmalat PMI verisi beklentilere yakın 52.8 seviyesinde açıklandı. ISM tarafında ise beklentilerin altında 48.6'lık bir veriye rağmen istihdam alt bileşeninin bir aylık daralma sonrası yeniden 50 seviyesinin üzerine çıkması istihdam piyasasına ilişkin bir iyileşme emaresi olarak algılanabilir. Son dönemlerde yakından takip edilen Rusya-Türkiye krizine ilişkin yeni bir açıklama ise gelmedi.

Bugün gündemde ADP Özel Sektör İstihdamı (ADP) ve Birim İstihdam Maliyetleri verileri yakından izlenecek. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay ADP beklentilerle aynı 180 bin kişi açıklanırken bir önceki veri aşağı revize edilmişti. Bununla birlikte Tarım Dışı İstihdam (TDİ) tarafında ise manşet veride sert yükseliş görülmüş, bir önceki veride görülen revizyon ise sınırlı kalmıştı. Bu noktada ADP'nin TDİ verisine öncü olma niteliği kısıtlı ancak beklentileri şekillendirmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca 12:00'da açıklanacak olan Euro Bölgesi tahmini enflasyon verileri, Yarın gerçekleşecek olan ECB toplantısına ilişkin beklentilere ışık tutabilir.

Bu verilerin haricinde Fed Başkanı Janet Yellen'in akşam 19:25'te yapacağı konuşma, kritik Aralık toplantısına yaklaşırken oldukça önem kazanmış durumdadır. Öte yandan 21:00'da yayınlanacak olan Bej Kitap raporu da ekonominin durumunu özetlemesi açısından FOMC tarafından, piyasalar gibi yakından takip edilecektir. Özellikle dün Chicago Fed Başkanı Evans'ın (oy hakkı bulunuyor) faiz artışının makroekonomik boyutlarına ilişkin endişelerini dile getirmesi sonrasında Yellen'in vereceği mesajlar daha da önem kazanmış durumdadır.

Sabah saatlerindeki ilk fiyatlamalar kur ve emtia cephelerinin sakin, borsalar tarafının ise karışık hareketler sergilediğini gösteriyor. USD tarafında TL'ye ve diğer gelişmekte olan para birimlerine karşı değer kazanırken Lira, kırılganlığı yüksek ülkelere karşı olmasa da diğer gelişmekte olan para birimlerinden bir miktar daha pozitif ayrışıyor. Öte yandan paritedeki zayıflık, petrol fiyatlarındaki sabit seyir ve Ons Altın fiyatlarındaki sınırlı da olsa değer kazanımı iyimserliğe destek olabilir.

Küresel piyasalar tarafında Asya'da satıcılı hareketlerin görüldüğü borsa sayısı fazla olsa da geri çekilmelerin sınırlı, değer kazanımı olan borsalardaki hareketlerin ise sert olduğu görülüyor. Öte yandan dün alıcılı kapanan ABD borsalarında, endeks vadeli kontratlarının bizim kapanışımız sonrasında görülen yükseliş hareketleri pozitif algılanabilir. Öte yandan ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin dünkü %2.38'lik değer kazancı da dikkat çekmektedir. ECB toplantısına ilişkin beklentiler temelinde Avrupa piyasalarındaki alıcılı açılış beklentisi, iç piyasalar açısından da tepki hareketinin devamı beklentisini güçlendiriyor.

Teknik açıdan kısa vadeli göstergelerin toparlanmasını ve alışların hacimli olmasını olumlu buluyoruz. Bu nedenle tepki alımlarının devamını beklediğimiz endekste 76.500'ün üzerinde alıcıların bir miktar daha güç kazanarak 77.000 direncini test etme çabaları görebiliriz. 76.500'ün altına inilirse şayet gevşeme eğiliminin hız kazandığını görebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
12:00 Euro Bölgesi Tahmini TÜFE-Yıllık Kas. (Bekl: %0,2)
12:00 Euro Bölgesi Tah. Çek. TÜFE-Yıllık Kas. (Bekl: %1,1)
15:10 ABD Fed/Lockhart konuşacak.
15:15 ABD ADP Özel Sektör İstih. Kas. (Bekl: 190 Bin)
15:30 ABD Birim İstihdam Maliyetleri 3Ç15 (Bekl: %1,0)
16:45 ABD ISM New York Endeksi Kas.
17:00 Kanada BoC Faiz Kararı (Bekl: %0.5)
19:25 ABD Fed/Yellen konuşacak.
21:00 ABD Fed "Bej Kitap" raporunun yayınlacak.
22:40 ABD Fed/Williams konuşacak.

Yukarı