BIST Piyasa Beklentisi

26.11.2015

Piyasa Beklentisi
Piyasalar volatilitesi yüksek bir günü daha geride bıraktı. ABD tarafındaki veri ajandasının yoğun olduğu ve önemli dataların takip edildiği günde, Rusya ile yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamalar ve gelişmeler de yakından izlendi. %0.78 değer kazancıyla 76.836 seviyesinde günü tamamlayan BIST-100 endeksinde tepki hareketi, tıpkı Salı günü yaşanan sert satış dalgası gibi hacimli bir şekilde oluştu. 75.520-76.975 bandında dalgalanan endekste günlük işlem hacmi 5.37 mlr TL olarak gerçekleşti.

Şükran günü nedeniyle ABD piyasaları bugün kapalı olacak, yarın ise yarım gün işlem görecek. Bu nedenle Salı ve Çarşamba (dün) ABD verilerinin oldukça yoğun geldiği bir dönemdi. Dün ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri, kişisel gelir-harcamalar, yeni konut satışları, hizmet PMI ve Michigan Tüketici Güveni gibi veriler açıklandı. Kişisel gelir ve harcama verileri piyasa dostu seviyelerde gelirken, dayanıklı tüketim mal siparişlerinin Manşet ve Çekirdek veride beklentileri sert aşması -manşet veride aylık büyüme %3 oldu- negatif tarafta kalarak kişisel gelir-giderlerin iyimser fiyatlamalarını dengeledi. Öncü PMI verilerinin Hizmet segmenti 56.5 ile beklentileri hafif aştı. Yeni konut satışları ise kümülatif bazda beklentilere paralel gelmesine rağmen aylık bazda büyüme, bir önceki verinin aşağı yönlü revizyonunun da etkisiyle %10.7 ile beklentinin üzerinde açıklandı. Günün son verisi Michigan Tüketici güven endeksi ise ay ortasında açıklanan ilk tahmin verisinin de altına kalarak, tüketici segmentinin ekonomi ve finans dünyasına bakışını net bir şekilde ortaya koydu.

TCMB'nin ise dün banka analistleri ile gerçekleştirdiği toplantıda; Rusya konusu hakkında endişe duymadığını ifade ederken 2016 yılı enflasyon beklentisindeki bozulmayı kabul etmişti. Ayrıca Para politikasındaki sıkı duruşun da süreceği ifade edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün hükümet programını da açıkladı. 6 ana başlık altında toplanan yeni programda dikkat çeken nokta Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin referansın kaldırılması oldu.

Herhangi önemli bir verinin olmadığı yeni günün başlangıcında ilk fiyatlamalar gelişmekte olan piyasalar (GOP) özelinde olumlu olmasına rağmen, Türkiye'nin bu noktada; Rusya ile ilişkilerde oluşan endişeler sonucu kur baskısı ile beraber negatif ayrıştığını görmekteyiz. Genel olarak USD karşısında gelişmekte olan para birimlerinin gücünü koruduğu ve bazılarının değer kazandığı günde TL'nin değer kaybediyor olması ve en uzun vadeli tahvil faizlerinin %10'un üzerine çıkması görünümü bir miktar bozmaktadır. Özellikle Dolar endeksinin 100 kritik seviyesini aşma denemeleri sonrasında düştüğü ve Euro/Dolar paritesinin ECB'den teşvik beklentileri temelinde gerilediği 1.0566 seviyesinden tepki denemeleri ile yeniden 1.06'ların üzerine taşındığı günde TL'nin sepet karşısındaki değer kaybı endişe yaratacaktır. Emtia fiyatlarında ise görülen toparlanma eğilimi GOP'lar açısından olumlu tarafta kalan diğer bir donedir.

Küresel piyasalarda ise ABD borsalarının kapalı olduğu günde Asya borsalarındaki fiyatlamalar Çin dışında olumlu tarafta yer alıyor. Dün Avrupa piyasalarının %1.5-%2'lere yakın değer kazanması sonrası yeni işlem gününe Euro'daki güçlenme ve küresel piyasalardaki iyimserlik temelinde alıcılı açılış yapması bekleniyor.

Yüksek volatilite, teknik göstergelerin de net sinyal verme olasılığını düşürüyor. 200-günlük hareketli ortalamanın altında görülen kapanışlar endişeleri güçlendirmektedir. Kurdaki negatif ayrışmadan kaynaklı satıcılı açılış beklediğimiz endekste 76.200 ilk destek olarak izleniyor olacak. Açılış sonrası dış faktörlerdeki iyimserliğe bağlı olarak destek üzerinde tutunma çabası görülebilir. Söz konusu seviye üzerinde tutunulamaması halinde gevşeme hız kazanabilir ve 75.500-75.300 alt destek bandı gündeme gelebilir. 77.500 ise kısa vadeli ilk direnç konumunda olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 İspanya GSYH Büyüme - Çeyr. 3Ç15 (Bekl: %0.8)
10:00 İspanya GSYH Büyüme - Yıllk. 3Ç15 (Bekl: %3.4)
14:00 Almanya GfK Tüketici Güven Ank. Ara (Bekl: 9.2)
14:30 Brezilya Cari İşlemler Dengesi Eki. (Bekl: -$4.03 mlr)
Şükran Günü nedeniyle ABD Borsaları kapalı.

Yukarı