BIST Piyasa Beklentisi

25.11.2015

Piyasa Beklentisi
Geride bıraktığımız günde oldukça yoğun ve ciddi bir gündemle beraber sert fiyatlamalar yaşandı. Özellikle Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesi sonrası yaşanan gerginlik ve risk priminin artması sonucu 76.095'lere kadar gerileyen BIST-100 endeksi bir önceki güne göre %4.39 değer kaybetti. Söz konusu değer kaybı 8 Haziran'dan bu yana görülen en sert düşüş oldu. Endekste düşüşlerin, tarihin en yüksek 3. günlük işlem hacmi olan 6.54 mlr TL seviyesinde gerçekleşmesi negatif tarafta kalan diğer bir unsur olmuştur.

ABD büyümesi, TCMB faiz kararı ve yeni hükümetin kurulma süreçlerinin normal takvim içerisinde olduğu günde, sabah saatlerinde Türk F16'larının Suriye sınırında bir adet Rus uçağını düşürmesi sonrası oluşan gerginlik bir anda gözlerin tamamen bu noktaya çevrilmesine neden oldu. Putin'in yapmış olduğu "İlişkiler çok ciddi şekilde etkilenecektir" açıklaması, Dışişleri Bakanı Lavrov'un bugün planladığı ziyaretini iptal ederek Türkiye'ye gidilmemesi telkinini vermesi ve askeri ilişkilerin askıya alınması gibi gelişmeler sonrasında piyasalarda satışlar derinleşti. Yaşanan gerginlik sonrası 2.84'lerden 2.87'lere fırlayan Dolar/TL kuruna ek olarak 5 Yıllık CDS'lerin 256'lara kadar yükseliş gösterdiğini gördük.

Rusya gerginliğinin yanı sıra TCMB ve ABD tarafında ise sürpriz yoktu. ABD ekonomisi revize tahminlere göre %1.7 büyürken, TCMB faizlere dokunmadı ve toplantı özetinde de bir değişikliğe gitmedi. Kabinenin kurulması noktasında ise Ali Babacan sürprizi vardı. Babacan'ın yer almadığı kabinede Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş olurken, Mehmet Şimşek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. Mehmet Şimşek yaptığı ilk açıklamasında "Yeni ekonomik programı Babacan liderliğinde hazırladık" ifadelerini kullanması yeni ekonomi kadrosunun Babacan ile dirsek temasında olabileceğine işaret ediyor.

ABD'de yarın "Şükran Günü" nedeniyle piyasalar kapalı. Bu nedenle bugün açıklanacak önemli verilerin tamamı ABD'den gelecek. Saat 10:00'da başlayacak olan TCMB'nin Banka analistleri toplantısının özellikle soru-cevap kısmı; yeni kabine sonrası para politikalarının hangi yönde şekillenebileceğine ilişkin sinyaller barındırabilir. ABD'de ise 15:30'da kişisel gelir-gider ve dayanıklı tüketim malları siparişleri, 16:45'de Kasım ayı öncü Hizmet PMI ile 17:00'daki Yeni Konut Satışları ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri öne çıkıyor.

Sabah saatlerindeki ilk fiyatlamalar ise nispeten daha sakin ve hafif alıcılı bir açılış görülebileceğine işaret ediyor. Dolar endeksinin gerilediği ve Euro/Dolar paritesinin yükseliş gösterdiği Asya seansında, diğer gelişmekte olan para birimlerinin USD karşısında değer kazanma eğilimi söz konusu ülkeler özelinde iyimser bir hava yaratıyor. Asya piyasalarındaki karışık görünüme rağmen, ABD endeks kontratlarının pozitif fiyatlanıyor olması ve ABD'deki toparlanma paralelinde Avrupa piyasalarının yükselişle açılış beklentisi, iç piyasalar açısından olumlu bir bakış açısı yaratıyor.

Teknik olarak ise dünkü sert düşüş sonrası dış faktörleri de göz önünde bulundurarak hafif alıcılı açılış beklediğimiz BIST-100 endeksinde gün içi tepki denemelerinin güçlenmesi için 77.500 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan 76.200 destek seviyesi de, aşağı yönlü hareketler özelinde takip ediliyor olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 TCMB Banka Analistleri ile toplantı yapacak.
15:30 ABD Kişisel Gelirler Eki. (Bekl: %0.4)
15:30 ABD Kişisel Giderler Eki. (Bekl: %0.3)
15:30 ABD PCE Fiyat Endeksi - Aylık Eki. (Bekl: %0.2)
15:30 ABD Çekirdek PCE - Aylık Eki. (B: %0.1)
15:30 ABD Dayanıklı Tük. Mal. Sip. Öncü Eki. (B: %1.6)
15:30 ABD Day.Tük.Mal.Sip.(Ulş. Hariç) Öncü Eki.(B: %0.3)
15:30 ABD Haftalık İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 270 Bin)
16:45 ABD Hizmet PMI Kas. Öncü (Bekl: 55.1)
17:00 ABD Yeni Konut Sat. Eki. (Bekl: 500 Bin)
17:00 ABD Yeni Konut Sat. -Aylık Eki. (Bekl: %6.8)
17:00 ABD Michigan Tük. Güv. End. Kas. (Bekl: 93.1)

Yukarı